Муженко назвав причину відправлення добровольців до Іловайська

У 2014 році Іловайськ не мав стратегічного значення, тому туди відправили добровольчі батальйони, а не підрозділи ЗСУ.

Як пише «Слово і Діло», про це в коментарі до фільму про Іловайську трагедію розповів начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко.

За його словами, ще в липні 2014 року Іловайськ представляв інтерес для української армії як велика вузлова станція і займав певне місце в загальній військовій операції.

«Операція мала широкий розмах, більше 400 кілометрів по фронту. Іловайськ як населений пункт – це було просто як одне з тактичних завдань всієї операції. Якогось стратегічного значення він для нас не мав, особливо вже в серпні, коли ми контролювали Кутейникове. А Кутейникове надало нам можливість перерізати якраз залізничне сполучення з Росією – залізничну гілку, яка йде через Амвросіївку-Кутейникове на Іловайськ, а потім на Макіївку та Донецьк», – розповів Муженко.

Після того, як 19 серпня була взята під контроль Ясинувата, 95-а бригада була відведена, її мали замінити підрозділи Нацгвардії, а в подальшому їм на підкріплення планувалося перекинути підрозділи 93-ї окремої механізованої бригади.

Однак уже через кілька годин Ясинувату знову захопив противник, але командування запропонувало не братися знову за цей населений пункт, а зосередитися на Іловайську.

«Тоді саме було створене угруповання з підрозділів, добровільних батальйонів МВС. Від нас тоді була залучена від їхнього імені (МВС) лише механізована група – це техніка 51-ї бригади, частково техніка ротно-тактичної групи 17-ї бригади. Потім там ще була збірна (група) з 93-ї бригади, яка підтягувалася за рішенням керівника сектора Б генерала Хомчака. І управління мало б здійснюватися ними. Але тоді генерал Хомчак проявив ініціативу в плані того, що я хочу туди поїхати, організувати взаємодію. Так сталося, що вже в період 20-21 серпня зав'язалися ці бої за Іловайськ, і він там так і залишився та вже виходив безпосередньо в ніч із 28 на 29 серпня», – згадує голова Генштабу.

Бої під Іловайськом почалися влітку 2014 року напередодні Дня незалежності, а 15 вересня міністр оборони України заявив про вихід сил АТО з Іловайська.

За офіційними даними військової прокуратури, під Іловайськом загинули 459 бійців АТО, ще 478 отримали поранення.

За неофіційними даними, кількість жертв могла досягати тисячі людей.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО