Що виявили експерти під час випробувань міномета «Молот»

Експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз виявили низку порушень під час випробувань міномета «Молот», через вибух якого загинули троє військових на Рівненському полігоні.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив агентству УНН директор інституту Олександр Рувин.

«Наразі встановлено певні невідповідності між робочою і проектною документацією та фактичною конструкцією міномета. За попередніми даними, вони між собою відрізняються, зокрема, конструкцією запобіжника від подвійного заряджання. Є багато питань до інших частин цього міномета», - заявив Рувин.

За його словами, експерти продовжують працювати з мінометом.

Рувин також зазначив, що встановлені порушення та під час проведення випробувань «Молота». Зокрема, їх проводили військові, а не експерти, як це передбачено правилами.

«Є багато питань щодо дотримання вимог техніки безпеки та дій військовослужбовців. Незрозуміло, чому навчання проводилися в темний час доби - під ранок. Існує велика ймовірність, що в денний час настільки важких наслідків вдалося б уникнути», - сказав Рувин.

Порушеннями, за його словами, було те, що військові не вирили необхідний окоп, міномет перебував під час випробувань на відкритому просторі і ближче, ніж належить.

Рувин зазначив, що міни, які застосовувалися під час випробувань, були прострочені.

За словами глави КНДІСЕ, риває комплексна комісійна експертиза, яка включає вибухотехнічні, трасологічні, фізико-хімічні та військові дослідження.

Раніше в Міноборони заявили, що основною версією вибуху міномета є подвійне заряджання.

Наразі використання мінометів на навчаннях призупинено указом президента.

Як відомо, військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом вибуху на Рівненському полігоні, в результаті якого загинули троє бійців та дев’ятеро постраждали.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО