Скасування депутатської недоторканності: чому всі «за», але ніхто не голосує

Руслан Бортникполітолог

Навіть якщо попереднє голосування, де потрібно 226 голосів, буде до канікул, воно нічого не вирішить.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи ситуацію з голосуванням за скасування депутатської недоторканності.

«Попереднє голосування – це імітація, воно нічого не дасть. 300 голосів для ухвалення рішення немає. Причому ані за парламентський, ані за президентський законопроекти, незважаючи на те, що в парламентському законопроекті величезний список авторів», – зазначив Бортник.

Насправді ж, депутати розуміють, що зараз злам циклів, нинішня влада буде, скоріш за все, в опозиції, додав він.

За його словами, навіть провладна фракція БПП не готова голосувати, хоча заявляє, що виступає за скасування недоторканності.

Експерт підкреслив, що з урахуванням літа 300 голосів, однозначно, знайти буде дуже складно.

«Або необхідно шукати додаткові механізми. Можливо, переносити це ще далі, далі 2020 року. В кожному разі, доведеться щось придумувати паралельно з цим», – припустив політолог.

«З одного боку, депутати говорять що «за», оскільки їм складно не голосувати за скасування депутатської недоторканності, адже 80% суспільства цю ініціативу підтримують, але з іншого – всі намагатимуться саботувати та недодавати голосів», – уточнив він.

Якщо вивести зараз президента чи міністрів на вулиці міста, то наслідки можуть бути серйозними. Це недемократично, але це вимога натовпу, наголосив експерт.

«Така ж вимога натовпу штовхає питання депутатської недоторканності. Однак є демократичні стандарти. В разі скасування недоторканності в Україні не буде ані економічної, ані політичної опозиції. Тому всі намагатимуться заявляти, що вони «за», що голосуватимуть, піаритися на цьому, але в реальності саботуватимуть. Питання перенесуть ближче до виборів, щоб депутати могли на цьому пропіаритися», – пояснив політолог.

«Та ситуація, коли публічно всі «за», а реально майже всі «проти», – резюмував Руслан Бортник.

Скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності України – за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО