Чи впорався Київ з проведенням фіналу Ліги чемпіонів?

Олександр Палійполітичний експерт
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

14 квітня 2018 року президент Петро Порошенко підписав закон, спрямований на забезпечення належного проведення в Україні фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА 2018 року, а напередодні пообіцяв, що Україна проведе фінал Ліги чемпіонів 2018 року на високому рівні. 26 травня у Києві відбувся фінал ЛЧ. Матч відвідало близько 20 тисяч вболівальників із-за кордону. Під час фіналу до патрулювання було залучено близько 10 тисяч працівників поліції, а також Нацгвардію та СБУ. У півтора рази було збільшено кількість камер відеоспостереження, загалом за безпекою під час матчу, на трибунах та підходах до стадіону слідкувало 500 камер.

Своєю чергою, після фінальних матчів Ліги чемпіонів, президент УЄФА Олександр Чеферін відмітив, що при організації фіналу Ліги чемпіонів в Києві не було допущено жодної помилки, і сам матч пройшов на найвищому рівні.

«Слово і Діло» вирішило з’ясувати, чи дійсно виправдана похвала української сторони за організацію ЛЧ?

Політолог Олександр Палій позитивно оцінив проведення футбольного матчу, та акцентував, що попри якісь недоліки, основним критерієм слід вважати безпеку.

«Так, були нюанси з цінами на житло, але це вже хто як домовиться, монополії не було, відповідно не вдалося ні централізовано підняти, ні централізовано опустити. Було віддано все на волю ринку і в цілому більшість залишилась задоволена», - підкреслив політолог.

Все ж таки, в таких заходах ключовий показник – безпека, наголосив він.

«Це перш за все сигнал західним інвесторам, які розуміють, що Україна не менш безпечна, аніж європейські країни. Це було ключове – аби не трапилось ніяких інцидентів, які потім будуть відлякувати інвесторів», - говорить Палій.

На його погляд, в цьому безпосередньо слід віддати належне мерії, меру та правоохоронцям.

«Серйозних ексцесів не сталося і це основне», - додав політолог.

Своєю чергою, експерт у сфері нерухомості Олег Приходько звернув увагу, що цінники на оренду житла дійсно змінились до матчу, що мало певну реакцію.

Звичайно ж, власники орендної нерухомості не могли не скористатися таким вдалим випадком, щоб не отримати додатковий дохід, підкреслив експерт.

«На жаль, деякі орендодавці підняли вартість оренди в десятки разів, спрацював вічний код не найкращої частини співвітчизників – «як не з'їм, то понадкушую». Зростання цін у Києві в десятки разів – це дикість і бідність країни», - вважає Приходько.

Однак, попри це, Київ впорався з проведенням фіналу Ліги чемпіонів 2018 на «відмінно».

«Так, були нюанси з розміщенням іноземних гостей столиці, але то вже було за межею впливу столичних організаторів. Безпека уболівальників, фан-зони, логістика та привітність киян були на висоті. Скоріше б здивував низький рівень організації, якби такий був. Адже після недавнього Євро-2012 і Євробачення столичні організатори накопичили досвід і знання», - міркує Приходько.

Спеціаліст звернув увагу на дані Держприкордонслужби, що в ці дні Київ відвідали понад 30 тис. уболівальників.

«Для такого міста як Київ - це дійсно багато. Але, приємно констатувати, що свято футболу вдалося. І це вселяє надію, що вже в найближчому майбутньому ми знову зможемо приймати матчі світового рівня», - резюмував Олег Приходько.

Що про не футбольну сторону фіналу Ліги чемпіонів думають в соціальних мережах – за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО