Директор НАБУ прокоментував дані щодо прослуховування від СБУ

Національне антикорупційне бюро обережно підходить до використовування засобів прослуховування Служби безпеки під час своїх спецоперацій, щоб уникнути зливу інформації.

Як пише «Слово і Діло», про це розповів «Укрінформу» директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

«Скажу відверто, ми дуже обережно підходимо до використання прослуховування СБУ. Ми бачимо: на прослушку не поставиш – шанс в операції є, а поставиш – шансу немає. Підрозділ «К» СБУ бачить усі наші заявки на прослуховування. І вони використовують цю обізнаність, щоб зашкодити нам у роботі», – сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи оговталося НАБУ після викриття СБУ в грудні минулого року частини агентурної мережі Бюро, Ситник сказав: «Це був неприємний удар з боку підрозділу «К» СБУ. Я був би нещирим, коли б сказав, що це пройшло безслідно для НАБУ. Але якщо відверто, ми постійно чекаємо удару й намагаємося себе загартовувати. Останні два роки на НАБУ здійснилася ціла хвиля атак. І ми розуміємо, що в найближчому майбутньому це наша реальність».

Директор НАБУ вважає, що ризику зливу інформації можна уникнути в разі ухвалення Верховною Радою законопроекту, який надасть Бюро право на автономне прослуховування.

«Цей законопроект схвалений комітетом із питань запобігання і протидії корупції й уже півтора року лежить у парламенті. Депутати бояться його ухвалювати. Якщо в частині Антикорупційного суду ще можна бути обережним оптимістом, то в частині прослуховування це нереально. Тому ми змушені працювати з урахуванням можливого зливу інформації», – зазначив він.

Як повідомлялося, в грудні 2017 року директор НАБУ звинуватив СБУ та ГПУ у втручанні в спецоперацію Бюро з викриття корупції в Державній міграційній службі. Ситник заявив, що через обшуки в конспіративних приміщеннях НАБУ були зірвані всі спецоперації, які здійснювалися підрозділом офіцерів під прикриттям.

У заяві відомства йшлося про те, що працівники СБУ незаконно затримали агента НАБУ, який документував один «з епізодів за участю першого заступника голови Державної міграційної служби України».

Водночас у ДМС заявили про затримання «агента» НАБУ під час спроби передачі хабара першій заступниці голови ДМС Діні Пімаховій. Сама чиновниця ДМС заперечує вимагання хабара в агента НАБУ.

Згодом Пімахова написала заяву про звільнення.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО