«Справа Кропачова»: НАБУ провело обшуки в директора донецької фірми

Детективи НАБУ, крім вугільного бізнесмена Віталія Кропачова, також обшукали квартиру директора ТОВ «Доненергоекспорт» Валентина Горностаєва та вилучили деякі речі.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, обшуки проводилися в рамках кримінального провадження за фактом можливого заволодіння грошима через держзакупівлі державних підприємств «Селідоввугілля», «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправління «Південнодонбаське №1» за завищеними цінами. За версією НАБУ, щонайменше три фірми – «Доненергоекспорт», «Тріалтрейд» та «Універсал Інвест-Строй» – за попередньою змовою зі службовими особами вищевказаних держпідприємств розігрували між собою тендери, продаючи товари за завищеними цінами.

У НАБУ стверджують, що приватні компанії пов'язані між собою, про що свідчить, наприклад, подача податкових накладних «Доненергоекспортом» і «Тріалтрейдом» з однієї IP-адреси, що привело детективів до бізнес-центру Кропачова в Києві, де й були проведені обшуки. Крім того, в штаті «Доненергоекспорту» працюють лише три людини, а в «Тріалтрейді» – одна. Детектив вказує, що директор «Доненергоекспорту» Горностаєв здійснює фактичне керівництво «Універсал Інвест-Строєм» і «Тріалтрейдом», через що в нього був проведений обшук.

Так, за місцем проживання Горностаєва детективи знайшли чотири чека на зняття готівки на загальну суму 18,6 мільйона гривень; дві банківські картки; печатку ТОВ «Мехрудпром» та інші документи, пов'язані із зазначеним підприємством. У НАБУ просили накласти арешт на вилучене майно.

Суд частково задовольнив клопотання, відмовивши лише в накладенні арешту на дві банківські картки. За словами адвоката Горностаєва, ці картки належать його дружині.

Нагадаємо, журналіст «Слова і Діла» з'ясував, що обшуки НАБУ на «Мирноградвугілля» проходили в рамках «справи Кропачова».

Раніше ЗМІ повідомляли, що Бюро проводить обшуки в «куратора» державного вугільного сектора.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО