У МВФ розкритикували президентський законопроект про антикорупційний суд

Представники МВФ розкритикували проект закону про антикорупційний суд президента України Петра Порошенка.

Про це йдеться в листі голови місії МВФ в Україні Рона ван Родена, копія якого є в розпорядженні «Європейської правди», передає «Слово і Діло».

Лист адресований главі Адміністрації президента України Ігорю Райніну, проте його копії надіслані прем'єру, спікеру, декільком міністрам і представникам уряду, а також іншим посадовцям.

У листі представник фонду категорично виключає можливість того, що МВФ погодиться з ухваленням президентського законопроекту про антикорупційний суд.

«Подача президентом законопроекту про АКС мала стати кроком у правильному напрямку (в питанні боротьби з корупцією). Однак до того проекту, який був поданий 22 грудня, в нас є серйозні зауваження, низка його положень не сумісна із зобов'язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечить рекомендаціям Венеційської комісії», – йдеться в листі.

Лист на трьох сторінках пояснює, чому такий закон не дозволить створити суд, який користувався б довірою в Україні та за кордоном. Зауваження фонду розбиті на три групи – про процедуру добору суддів, про положення закону, спрямовані на гальмування створення АКС, а також про юрисдикцію суду. Загалом у документі 9 системних зауважень.

«Законопроект створює юридичні можливості для додаткових затримок у створенні антикорупційного суду», – йдеться в листі. «Юрисдикція суду має відповідати юрисдикції НАБУ та САП», – наполягають у МВФ.

Найбільший блок претензій пов'язаний із питанням добору суддів – у Фонді вимагають, щоб в АП виконали рекомендацію Венеційської комісії та надали представникам міжнародних донорів України з антикорупційних питань право блокувати призначення недоброчесних суддів.

«Роль громадської ради міжнародних експертів має бути вирішальною, а не просто дорадчою (як в президентському проекті )... Негативне рішення ради щодо кандидата має бути зобов'язуючим для Вищої кваліфікаційної комісії суддів», – ідеться в листі МВФ. Також Фонд наполягає, що до складу Ради мають бути включені не лише міжнародні організації, але й представники донорів, «відповідно до рекомендацій Венеційської комісії».

«Створення та запуск антикорупційного суду – ключове завдання в українському антикорупційному порядку денному ... Однак у поточному вигляді ми не будемо готові підтримати закон про АКС. МВФ готовий допомогти Адміністрації президента переглянути закон, щоб привести його у відповідність до зобов'язань української влади й рекомендацій Венеційської комісії», – йдеться в документі.

Нагадаємо, що посол ЄС нагадав Україні про антикорупційний суд.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО