Конфлікт Данилюка з Луценком: із чим пов'язане протистояння та кого звільнить АП

Ігор Петренкоексперт МЦПД

Конфлікт між Данилюком і Луценком – це давнє протистояння, оскільки влада в нас не монолітна, є різні групи впливу, інтереси. Відповідно, вони й призводять до таких сутичок.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи конфлікт між керівниками Мінфіну та Генпрокуратури.

«Зараз є об'єктивні причини та претензії до Луценка. Зокрема, є питання щодо справи Саакашвілі, спостерігається провал генпрокуратури в цьому напрямку, протистояння з НАБУ, що явно є елементом можливої відставки генпрокурора. Тому використовуються різні ситуації й можливості не стільки помститися, скільки спробувати прибрати людину, яка є не дуже зручною», – зазначив Петренко.

До того ж потрібновраховувати, що йдеться про протистояння з олігархами, додав експерт.

«Зокрема, протистояння спостерігається з Коломойським. Тим більше зараз почався новий виток навколо ПриватБанку. Ймовірно, це також свого роду відлуння олігархічно-владного протистояння», – пояснив політолог.

На його думку, малоймовірно, що відбудеться відставка Данилюка або Луценка. Оскільки підтримка президента зараз низька, прибирати когось із них зовсім не в його інтересах.

«Звичайно, з міністром фінансів дещо легше, ніж із Луценком, у тому сенсі, що в Мінфіні завжди є заступники, які теоретично можуть бути в. о., тобто робота триватиме, але з іншого боку, це для тієї ж АП буде показником близькості до певних людей і того, на чиєму боці грає Порошенко», – підкреслив експерт.

До того ж, якщо вони поставлять умову про відставку Данилюка, це стане певним зіткненням із Гройсманом, уточнив він.

«У такому разі в перспективі є ризик втратити підтримку прем'єра. Тому, ймовірно конфлікт, Луценка й Данилюка вирішуватиметься в кабінеті президента за зачиненими дверима», – резюмував Ігор Петренко.

Детальніше про те, як Олександр Данилюк працює на посаді міністра фінансів, читайте за посиланням.

«Слово і Діло» зафіксувало 30 обіцянок голови Мінфіну, 12 з яких мають статус «у процесі».

Відзначимо, що в досьє генпрокурора набагато більше обіцянок – 140, більшість з яких він не виконав. Детальніше – за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО