Розрахунки і зростання неплатежів: зловживання «Київенерго» і правовий вихід для споживачів

Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Кількість боржників коливається в діапазоні 10-15%, але відключати всіх без розбору неправильно. Разом з тим, законодавчої панацеї від цього немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» заявив провідний експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, оцінюючи дані «Київенерго» про те, що борг Києва за тепло перевищив 4 мільярди гривень.

«У разі відключення єдиний варіант – брати договори й аналізувати, як вони укладені. Зокрема, якщо укладений індивідуальний договір з «Київенерго» на постачання тепла і були платежі, то відключати такого споживача «Київенерго» не має права. Інша річ, якщо це колективний договір. Якщо не платить повністю все ОСББ, то відключення можливе. У цій ситуації правовим є тільки такий шлях – ретельне вивчення договорів», - пояснює Дяченко.

Що ж до зростання заборгованості, то, за його словами, ситуація цілком прогнозована.

«Зрозуміло, що різке збільшення тарифів призводить до зростання неплатежів. Може дійти до судових позовів, але «Київенерго» мало б проявити гнучкість у питанні визначення механізму погашення боргів», - міркує експерт.

Спеціаліст уточнив, що насправді «Київенерго» часто зловживає своїм монопольним становищем.

«Дуже часто «Київенерго» використовує відключення як механізм боротьби з конкурентами. Постачання тепла подекуди здійснюється незалежними компаніями, які купують тепло у «Київенерго». У свою чергу, «Київенерго» може відключати ті будинки або мікрорайони, які обслуговує незалежний постачальник. Минулого року це було схоже на якісь гонки. Деякі будинки підключали в останній момент. Тим не менше, масово райони столиці ніхто не відключить. Панікувати не варто», - проаналізував ситуацію Сергій Дяченко.

Між тим, у КМДА повідомили, як збираються спростити оплату за «комуналку» киянам.

Раніше аналітики порталу «Слово і Діло» з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО