Рада призначила першого суддю КСУ за конкурсним відбором

Читать на русском
Вперше призначення судді КСУ проходило за новою процедурою. Перемогу у рейтинговому голосуванні здобув Сергій Різник.
pravo.ua

Верховна Рада сьогодні призначила нового суддю Конституційного суду. Ним став Сергій Різник, який здобув перемогу на рейтинговому голосуванні.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко у Telegram 23 травня.

Рішення про призначення Сергія Різника суддею КСУ підтримали 276 народних депутатів.

Таким чином, це перший суддя КСУ, обраний за новою процедурою за участю Дорадчої групи експетів з міжнародниками у складі.

На цю посаду претендували ще двоє людей.

Різник з квітня 2019 року обіймав посаду заступника голови Науково-консультативної ради Конституційного суду України. У червні 2021 року Різник був призначений на посаду проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва ЛНУ.

Нагадаємо, у серпні 2023 року президент Володимир Зеленський підписав закон про зміну процедури відбору суддів Конституційного суду. Він необхідний для виконання критеріїв Єврокомісії шляхом України до членства в ЄС.

Як відомо, у червні минулого року Єврокомісія після рекомендації щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС висунула низку вимог, у разі невиконання яких держава позбавлять кандидатства.

Однією з вимог було – впровадити законодавство про процедуру добору суддів Конституційного Суду України, включаючи процес попереднього відбору на основі оцінки їх доброчесності та професійних навичок, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: