Рада ЄС схвалила використання доходів від заморожених російських активів на користь України

Читать на русском
ЄС затвердив план щодо використання доходів від заморожених російських активів для підтримки України. Майже всі кошти підуть на допомогу ЗСУ.
Financial Times

Рада Європейського Союзу схвалила план щодо використання доходів від заморожених російських активів для підтримки України.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ Чехії.

Російські активи: скільки коштів та в яких країнах замороженоНа Заході після початку повномасштабної війни були заблоковані сотні мільярдів російських активів. У яких країнах та скільки – на інфографіці.

«Рада ЄС затвердила угоду про використання доходів від іммобілізованих активів ЦБ рф на користь України. Очікується, що річний дохід становитиме від 2,5 до 3 мільярдів євро. 90% очікуваних доходів буде використано у військових цілях для підтримки оборони України», – йдеться у повідомленні.

Інші 10% спрямують на відновлення України.

«Росія має заплатити за шкоду, яку завдала своєю агресивною війною», — зазначив глава МЗС Ян Липавський.

Нагадаємо, Україна має отримати прибуток від заморожених російських активів, який накопичився у депозитарії Euroclear з 15 лютого. Дохід, отриманий до цієї дати, депозитарій залишить для «врегулювання будь-яких ризиків». За інформацією Financial Times, у разі схвалення плану щодо використання доходів Україна може отримати перший транш коштів уже в липні.

Раніше парламент Естонії ухвалив закон, який дозволить спрямувати заморожені в країні російські активи на відшкодування завданих Україні збитків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: