ВР закликала світ визнати депортацію кримських татар 1944 року актом геноциду

Читать на русском
Рада закликала визнати депортацію кримських татар 1944 року геноцидом та посилити підтримку України проти російської агресії.
Фото: Alexey Pavlishak / Reuters / Forum

Верховна рада звернулася до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей визнати актом геноциду депортацію кримськотатарського народу у 1944 році.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко у Telegram.

Переслідування кримських татар: скільки політв’язнів з’явилося за період окупаціїСкільки політв’язнів з’явилося за період окупації в Криму та якими були найгучніші переслідування кримських татар, дивіться на інфографіці Слово і діло.

З його слів, звернення підтримали 317 народних депутатів.

Нрадеп зазначив, що у зверненні Рада закликає:

  • вимога до росії - скасувати незаконні обмеження на право кримськотатарського народу зберігати свої представницькі інститути, зокрема виконати рішення Міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй щодо відновлення роботи Меджлісу кримськотатарського народу;
  • суттєво посилити підтримку України та тиск на російську федерацію;
  • активно та швидко реагувати на нові випадки порушення прав людини у тимчасово окупованому Криму;
  • підтримати створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії росії проти України для притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, щороку 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров припустив, що росія після рішення суду ООН може посилити репресії проти кримських татар.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: