В Україні вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Читать на русском
Щорічно 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 76 років тому радянський режим виселив кримських татар з їх історичної батьківщини - Криму.

У понеділок, 18 травня, виповнюється 76 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з їх історичної батьківщини - Криму. У цей день Україна і світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

Як відомо, 18 травня 1944 року з Криму було відправлено перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано близько 200 тис. людей.

Роковини депортації кримських татар: що з приводу Криму обіцяють політики18 травня відзначаються 74-ті роковини депортації кримських татар. Ми зібрали обіцянки політиків щодо Криму.

Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Згідно з даними Українського інституту національної пам'яті, протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар.

Після депортації радянський режим вдався до нівелювання історичної пам’яті про кримську державність та кримських татар. 25 червня 1946 року Крим був позбавлений статусу автономії та перетворений на звичайну область РРФСР, а протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки було замінено на стандартні радянські назви.

У 1989 році депортація була визнана Верховною Радою СРСР незаконною і злочинною.

12 листопада 2015 року Верховна рада України визнала депортацію з Криму у 1944 році геноцидом кримських татар і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Парламент України звернувся до міжнародного співтовариства із закликом визнати депортацію кримських татар з Криму 1944 року геноцидом, а також засудити заборону Росією Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: