У МОН пояснили, чому хочуть зменшити кількість вишів

Читать на русском
В Україні щороку скорочується кількість випускників шкіл. На майбутнє йде такий самий прогноз.
Фото: Алина Бычек/Vgorode

В Україні потрібно зменшувати кількість вишів через скорочення кількості абітурієнтів. Цей процес буде відбуватися поступово.

Про це заявив заступник міністра освіти та науки України Михайло Вінницький в інтерв'ю виданню The Ukrainians.

Рейтинг найкращих університетів світу: які країни домінують у топ-100Майже половина найкращих університетів світу знаходяться у США та Британії. Які країни домінують у першій сотні рейтингу – на інфографіці.

«Вже зараз розроблено законопроект щодо передумов модернізації мережі закладів вищої освіти. Насправді ж це законопроект не лише про зменшення кількості університетів, а й про покращення їхньої якості», – сказав Вінницький.

Заступник міністра розповів, що торік в Україні було близько 360 тисяч випускників шкіл, тоді як у 2008 році – 640 тисяч. Подальші прогнози також невтішні.

«Спираючись лише на демографію, яка не враховує показники міграції, пов'язаної з війною, ми бачимо постійне зменшення кількості осіб, які народилися на території України 17 років тому. До 2033 року ми матимемо приблизно 300 тисяч випускників — і це цифра, яка передбачає повернення поки що не підконтрольних Україні територій», – додав він.

Щодо університетів, то, за його словами, у 2008 році в Україні функціонувало приблизно 350 навчальних закладів, у яких у середньому було по 6,7 тис. студентів. У 2021 році загальна кількість закладів зменшилася до 300, але в середньому в кожному з них було лише 3,4 тис. студентів.

Нагадаємо, в МОН розповідали, що один із топових вишів закрив програми з вивчення російської та білоруської мов. Також повідомлялося, що шкіл і вузів зруйновано обстрілами рф за перший рік вторгнення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: