Глава МОН розповів, як відбуватиметься скорочення кількості вишів

Читать на русском
У МОН вважають, що замість двох-трьох слабких вишів вигідніше створити на їхній базі одну потужну установу.
Оксен Лісовий / Facebook

В Україні модернізація мережі вищих навчальних закладів допоможе грамотніше розподіляти інвестиції та підвищити якість освіти.

Про це заявив міністр освіти та науки Оксен Лісовий у колонці виданню «Українська правда. Життя».

Рейтинг найкращих університетів світу: які країни домінують у топ-100Майже половина найкращих університетів світу знаходяться у США та Британії. Які країни домінують у першій сотні рейтингу – на інфографіці.

За словами голови МОН, сьогодні замість двох-трьох слабких університетів можна створити на їх базі одну потужну установу та сконцентрувати інвестиції в одній точці, оскільки фінансувати всіх потроху – недоцільно та безперспективно.

Лісовий уточнив, як відбуватимуться такі об'єднання.

«Університети, що приєднуються до більших, збережуть свою галузеву спрямованість і певний ступінь автономії. Спеціалізовані наукові школи ставатимуть автономними інститутами або факультетами. Так само будуть збережені висококваліфіковані кадри, оскільки ми чітко усвідомлюємо їхню цінність. Частина фахівців продовжить роботу у галузевому інституті, інші – зможуть інтегруватися до кафедр університету, до якого приєднується заклад», – написав він.

Він нагадав, що демографічні показники сьогодні падають. І ця тенденція розпочалася ще задовго до початку повномасштабної війни. Отже, в останні десятиліття кількість випускників шкіл поступово зменшується, тому мережа університетів, яка функціонувала ще 30 років тому, сьогодні неактуальна.

«Місцями ми буквально фінансуємо стіни закладів та пам'ять про їхні попередні досягнення, а не розвиток якості освіти у них тут і зараз», – написав Лісовий.

Міністр додав, що одночасно із укрупненням хочуть переглянути існуючу систему держзамовлення.

Нагадаємо, у Кабміні анонсували масштабну реформу вищої освіти. У МОН нещодавно пояснили, чому хочуть зменшити кількість вишів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: