Настоятель Святогірської лаври УПЦ МП отримав підозру від СБУ

Читать на русском
СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври УПЦ (МП) Арсенію – він міг передати окупантам інформацію про позиції ЗСУ на Донеччині.
Фото: t.me/SBUkr

Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври УПЦ (МП) Арсенію – він міг передати окупантам інформацію про позиції ЗСУ на Донеччині.

Про це йдеться у заяві, опублікованій у Telegram-каналі СБУ.

Як змінювалося ставлення українців до діяльності УПЦ МППонад дві третини українців підтримують заборону УПЦ МП. Як змінювалося ставлення – на інфографіці.

За даними правоохоронців, високопоставлений клірик УПЦ МП «здав» росіянам розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі Донецької області.

«Це відбулося під час його літургії. Тоді вікарій під відеозапис назвав прихожанам адреси блокпостів українських військ. Згодом це відео опублікували на сайті лаври та в місцевій групі Телеграм-каналу», – розповіли в СБУ.

За версією слідства, таким чином настоятель лаври намагався завуальовано передати ворогові дані про місця дислокації ЗСУ у прифронтовій зоні.

Зазначається також, що ще до початку вторгнення митрополит Арсеній висловлював прокремлівські наративи щодо війни в Україні. Він, зокрема, називав збройну агресію росії «громадянським конфліктом».

«На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили митрополиту про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ, за можливості їх ідентифікації на місцевості)», – зазначено у повідомленні.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Нагадаємо, у березні правоохоронці викрили та знешкодили агентурну мережу ФСБ, яка «під прикриттям» УПЦ МП намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні.

Також повідомлялося, що співробітники СБУ провели обшуки у заступника голови синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП протоієрея Миколи Данилевича.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: