Клірику УПЦ МП повідомили про підозру за провокації у Києво-Печерській лаврі

Читать на русском
Клірик Лаври дистанційно координував свої дії з прокремлівським блогером Анатолієм Шарієм, підозрюваним у держзраді.
фото СБУ

СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ МП – одному з найближчих соратників митрополита Павла (Лебедя), який організував провокації у Києво-Печерській лаврі навесні 2023 року.

Про це спецслужба повідомила у п'ятницю, 9 лютого.

Як змінювалося ставлення українців до діяльності УПЦ МППонад дві третини українців підтримують заборону УПЦ МП. Як змінювалося ставлення – на інфографіці.

Під приводом акцій протесту клірик сподівався максимально розхитати суспільно-політичну обстановку у Києві.

«Для цього він дистанційно координував свої дії із прокремлівським блогером Шарієм, підозрюваним у державній зраді. Зокрема, як з'ясувало розслідування, ворожий пропагандист «інструктував» ієродиякона щодо запису та розповсюдження провокативних відео штучних заворушень біля Лаври», – йдеться у повідомленні.

Зняті стрими, за даними СБУ, підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси для розповсюдження спотвореної інформації про внутрішню обстановку в Україні, зокрема для міжнародної аудиторії.

Крім того, за даними спецслужби, у листуванні з віруючими клірик виправдовував збройну агресію рф проти України та вихваляв військово-політичне керівництво країни-агресора. При цьому фігурант регулярно намагався дискредитувати Сили оборони, зокрема захисників Маріуполя.

Ініційована СБУ судова експертиза підтвердила факти його підривної діяльності.

Під час обшуків за місцем знаходження клірика було виявлено комп'ютерну техніку, понад десять мобільних телефонів та майже 300 сім-карт із доказами злочинних дій.

Фігуранту повідомили про підозру за статтею про виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників (ч.1 ст.436-2 КК України).

Нагадаємо, сьогодні у Києво-Печерській лаврі пройшли нові обшуки СБУ. Подробиці поки що невідомі.

У січні митрополиту УПЦ МП Павлу продовжили термін дії обов'язків щодо міри запобіжного заходу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: