Суд зобов'язав УПЦ МП повернути до держвласності Успенський собор у Каневі

Читать на русском
Суд зобов'язав УПЦ МП повернути в державну власність Успенський собор XII століття у Каневі, який є об'єктом культурної спадщини національного значення.
facebook.com/pgo.gov.ua

Суд зобов'язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути у державну власність Успенський (Георгіївський) собор XII століття, що знаходиться в Каневі і коштує понад 8,5 млн гривень.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Як змінювалося ставлення українців до діяльності УПЦ МППонад дві третини українців підтримують заборону УПЦ МП. Як змінювалося ставлення – на інфографіці.

Успенський собор – древній храм часів Київської Русі, збудований 1144 року князем Всеволодом Ольговичем.

У прокуратурі повідомили, що у 2003 році міська рада Канєва дозволила УПЦ МП оформити право власності на пам'ятник археології. «У подальшому це стало підставою для реєстрації права колективної власності. Прокурори у суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору. Адже законодавством встановлено пряму заборону відчуження пам'яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності», – йдеться у повідомленні.

Суд скасував рішення виконкому міськради, свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ (МП), а також скасував державну реєстрацію речового права на об’єкт культурної спадщини національного значення.

Нагадаємо, у березні минулого року стало відомо, що заповідник Києво-Печерська лавра розриває договір оренди територій та будівель із представниками УПЦ московського патріархату. Йдеться про споруди нижньої Лаври, де розташований чоловічий монастир. Договір про оренду Успенського собору, що входить до списку будівель верхньої Лаври, закінчився 31 грудня 2022 року. З 5 січня храм повернули до управління держави

Раніше парламентський комітет рекомендував ухвалити в цілому законопроєкт про заборону УПЦ МП та інших релігійних організацій, пов'язаних із росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: