Глава ГУР прокоментував вбивство російського пілота Кузьмінова в Іспанії

Читать на русском
Керівник ГУР Буданов визнав, що потрібно було наглядати за російським пілотом Кузьміним, якого після операції з викраденим вертольотом вбили в Іспанії.
Reuters

Російський пілот Максим Кузьмінов, який викрав гелікоптер Мі-8 для України, був убитий в Іспанії через необережну поведінку – він хвалився своїми грошима, розповідав свою історію і викликав з росії знайомих дівчат.

Про це в інтерв'ю ВВС розповів керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

«Я б вам нецензурно дав би відповідь, які ми висновки зробили. Це, на жаль, класична психологічна помилка людей. Коли люди розслабляються, у них з'являються гроші і вони нібито дивляться за своєю безпекою. Але разом з тим бажання слави затьмарює очі всім. І вони починають говорити «ти знаєш, хто я?», «от ти ж нікому, тільки от тобі кажу». Так само потім починають викликати дівчат з рф, знайомих їм з минулого, розказувати, скільки у них тепер багато грошей, як чудово вони живуть в Іспанії і так далі», – сказав Буданов.

Він додав, що така поведінка людей є типовою помилкою, і за Кузьміновим потрібно було «доглядати».

«Я ніколи не боявся визнати помилки і тут те ж саме можу сказати. Треба було все ж таки за ним доглядати, а не повірити тому, що «я дорослий, я знаю, як бути», – зазначив керівник ГУР.

Нагадаємо, операція «Синиця» Головного управління розвідки відбулася у серпні 2023-го: російський військовий льотчик Максим Кузьмінов, який погодився співпрацювати з Україною, перегнав свій гелікоптер Мі-8 з території рф в Харківську область.

Після операції Кузьмінов отримав велику грошову винагороду – 500 тисяч доларів у гривневому еквіваленті – і виїхав до Іспанії. У лютому його було знайдено убитим біля свого будинку у місті Вільяхойос у провінції Аліканте.

За інформацією The New York Times, в Іспанії Кузьмінов жив під чужим ім'ям. За попередніми даними, у його вбивстві брали участь двоє чоловіків: вони кілька годин чекали на Кузьмінова в підземному гаражі будинку, а потім вистрілили в нього шість разів і переїхали тіло.

Автомобіль нападників пізніше знайшли спаленим за кілька кілометрів від будинку. На місці вбивства знайшли гільзи від пістолета Макарова.

Джерела NYT припускають, що Кузьмінова змогли знайти завдяки його «фатальній помилці» – він зв'язався зі своєю колишньою дівчиною в росії. Крім того, в Іспанії він вів необережний спосіб життя – відвідував популярні серед росіян та українців бари та «смітив» грошима.

Вже колишній секретар РНБО Олексій Данілов розповідав, що Кузьмінову пропонували залишитися в Україні після спецоперації із викраденим вертольотом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: