В ГУР повідомили про смерть російського пілота, який перегнав Мі-8 для України

Читать на русском
Російського льотчика Максима Кузьмінова, який перегнав гелікоптер Мі-8 в Україну, знайшли мертвим в Іспанії.
Укрінформ

Російського льотчика Максима Кузьмінова, який перегнав гелікоптер Мі-8 в Україну, знайшли мертвим в Іспанії.

Мис Тарханкут, вишки Бойка, Азовсталь: що відомо про спецоперації ГУР під час війниУкраїнська розвідка провела низку унікальних спецоперацій під час повномасштабної війни. Докладніше – на інфографіці.

Про це у коментарі «Суспільному» повідомив речник ГУР Андрій Юсов.

Сьогодні стало відомо, що в Іспанії знайшли мертвим пілота Максима Кузьмінова, який 9 серпня 2023 року перегнав до України вертоліт Мі-8 російської армії.

«Можемо підтвердити факт смерті», – заявив Юсов.

Водночас причин смерті пілота наразі не повідомляють.

«Українській правді» співрозмовник у розвідці заявив, що Кузьмінова знайшли застреленим. Неподалік виявили згорілу машину, на якій, імовірно, тікали вбивці.

«Він же вирішив переїхати до Іспанії замість того, щоб бути тут. З того, що знаємо: запросив свою колишню до себе і знайшли застреленим», – зазначили джерела УП.

Нагадаємо, у серпні 2023 року Головне управління розвідки здійснило операцію «Синиця»: російський військовий льотчик Максим Кузьмінов, який погодився співпрацювати з Україною, перегнав свій гелікоптер Мі-8 з території росії в Харківську область.

Операція ГУР готувалася понад шість місяців. Україна отримала вертоліт та завантажені до нього компоненти до бойових літаків, а також цінну інформацію від пілота. Ще двох військових на борту вертольота було ліквідовано після посадки.

Повідомлялося, що Кузьмінов отримає велику грошову винагороду – 500 тисяч доларів у гривневому еквіваленті.

Сам пілот у фільмі «Збиті льотчики росії» розповідав про деталі спецоперації, а також закликав інших російських військових переходити на бік України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: