Колишнього нардепа-«регіонала» затримали на спробі втечі з України – СБУ

Читать на русском
Колишнього народного депутата, який підтримував агресію рф, затримали при спробі втечі в Одеській області. За даними ЗМІ, йдеться про Владислава Лук'янова.
Фото: Андрій Цаплієнко / Telegram

Колишнього народного депутата від Партії регіонів, який сприяв збройній агресії рф, затримано біля прикордонного пункту пропуску на Одещині.

Про це повідомила пресслужба СБУ у середу, 10 квітня.

Зрадили, втекли або причаїлися: як склалася доля нардепів із забороненої ОПЗЖІз 43 нардепів фракції забороненої тепер Опозиційної платформи більшість зберегли мандати. Докладніше про долю депутатів – на інфографіці.

Повідомляється, що 60-річний чоловік намагався виїхати з України як обличчя непризовного віку.

За даними слідства, у 2020 році чоловік став депутатом міськради Бахмута від забороненої ОПЗЖ.

«Після захоплення частини регіону фігурант пішов на співпрацю з ворогом і «перереєстрував» власну компанію інтернет-провайдера за російським законодавством. Крім того він надав фсб повний доступ до наявного обладнання, що дозволило російській спецслужбі контролювати інтернет-активність місцевого населення», – йдеться в повідомленні.

Сам депутат переїхав на підконтрольну Україні територію та керував компанією у віддаленому режимі.

СБУ з'ясувала, що чоловік розпорядився регулярно платити гроші до російського бюджету у вигляді «податків» та «зборів». Також він публічно виправдовував збройну агресію росії, про що неодноразово розповідав у чатах прокремлівських Telegram-каналів. Пізніше зловмисник вирішив втекти за кордон.

Під час обшуку у затриманого вилучено мобільний телефон та чернові записи з доказами його злочинних дій.

Колишньому депутату повідомили про підозру за статтею про виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії росії проти України, глорифікацію її учасників (ч.2 ст.436-2 КК України).

Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації незаконної діяльності. Йому загрожує ув'язнення.

СБУ не називає ім'я депутата. У свою чергу журналіст Андрій Цаплієнко написав, що йдеться про екснардепа від забороненої Партії регіонів Владислава Лук'янова.

Нагадаємо, Офіс генпрокурора заочно повідомив про підозру нардепу ОПЗЖ Волошину. Також повідомлялося про те, що ексрегіонал Єфремов, якого звинувачують у держзраді, втік до росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: