Ексрегіонал Єфремов, якого звинувачують у держзраді, втік до росії – Схеми

Читать на русском
Колишній голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов втік з України після початку повномасштабного вторгнення рф і зараз живе на території країни-окупанта.
Фото: Pacific Press

Колишній глава фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов втік з України після початку повномасштабного вторгнення рф і зараз живе на території країни-окупанта.

Про це йдеться у розслідуванні проєкту «Схеми».

За даними журналістів, екснардеп залишив Україну 18 березня 2022 року за допомогою залізничного транспорту через контрольно-пропускний пункт Чоп, який знаходиться на кордоні зі Словаччиною.

Після цього Єфремов вирушив до рф - у Москві він зареєстрував своє місце проживання за адресою двох апартаментів.

Зрадили, втекли або причаїлися: як склалася доля нардепів із забороненої ОПЗЖІз 43 нардепів фракції забороненої тепер Опозиційної платформи більшість зберегли мандати. Докладніше про долю депутатів – на інфографіці.

Журналісти отримали доступ до бази приватної медичної лабораторії «Гемотест». У профілі екснардепа за 2021 рік в якості адреси вказано елітний житловий комплекс «Тріумф-Палас» – другий за висотою хмарочос у росії після «Москва Сіті». Вдалося з'ясувати, що у цій будівлі синові Єфремова належать двоповерхові апартаменти загальною площею 466,5 квадратних метрів. Вартість цього об'єкта становить приблизно 2,8 млн доларів США.

У 2022 році Єфремов вказав у своєму профілі іншу одну адресу – апартаменти у тому ж «Тріумф-Паласі» загальною площею 191,8 кв. м. Нерухомість також належить синові ексрегіонала, її вартість оцінюється в 1,2 млн. доларів.

«Окремо, за допомогою офіційного сайту Федеральної податкової служби рф, «Схеми» з'ясували, що у ексдепутата російський індивідуальний податковий номер. Органи росії його враховують у прив'язці до українського закордонного паспорта Єфремова. Також у колишнього парламентаря є і російський страховий номер, що дозволяє отримувати пенсійні виплати на території росії», – йдеться у публікації.

Журналісти нагадали, що в Україні Єфремова звинувачують у низці злочинів, у тому числі у державній зраді. Він три роки перебував у СІЗО, але у 2019-му вийшов з-під варти, а у листопаді того ж року суд не став продовжувати йому запобіжний захід. Одним із адвокатів ексдепутату у справі був Андрій Смирнов, який наразі є заступником глави Офісу президента.

Редакція направила запит до прокуратури, щоб з'ясувати, чи знають правоохоронці про те, де зараз Єфремов і чи оголошувався він у розшук.

«У відповідь «Схемам» в ОГП повідомили, що Єфремов не має запобіжного заходу і в розшук не оголошувався. На запитання щодо місцезнаходження не відповіли. У прокуратурі також додали, що судові засідання у справі не призначалися, «що, мабуть, обумовлено тимчасовою окупацією Старобільська». Прокуратура згадала про те, що справи Старобільського суду тепер мають розглядати Синельниківський міськрайонний суд. Водночас, зазначають у ОГП, інформація про фактичну передачу матеріалів справи Єфремова до іншого суду їм не надходила», – додали журналісти.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося, що правоохоронці оголосили підозру екссоратнику Єфремова по Партії регіонів Нестору Шуфричу.

Ми також розповідали, хто з колишніх та нинішніх нардепів за час повномасштабної війни отримав підозру та за що.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: