Спецтрибунал для путіна можуть створити вже до кінця цього року – єврокомісар

Читать на русском
Cпеціальний трибунал для розслідування злочинів, скоєних керівництвом росії проти України, може бути створений вже у 2024 році.
Фото: Getty Images

Cпеціальний трибунал для розслідування злочинів, скоєних керівництвом росії проти України, може бути створений вже у 2024 році.

Таку думку висловив європейський комісар з юстиції Дідьє Рейндерс, його цитує DW.

Спецтрибунал над росією: що це таке та як він працюватимеПро те, що таке спеціальний трибунал щодо росії, для чого він потрібен та як ця структура буде працювати – в матеріалі Слово і діло

Він розповів, що зараз Єврокомісія веде дискусії про цей трибунал «з різними міжнародними акторами».

«Тепер розглядаються два основні варіанти: міжнародний трибунал на основі багатосторонньої угоди або спрощене рішення - на основі двосторонньої угоди між Україною та Радою Європи», – повідомив Рейндерс.

Єврокомісар додав, що ЄС створив нову систему передачі судочинства. Тепер кримінальний процес із України, зокрема про злочин агресії, можна буде перенести до цього спецтрибуналу.

«Наступний крок – це питання політичної волі. Зараз лише початок року, а до кінця року це має стати можливим», – резюмував політик.

Нагадаємо, позавчора в Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф. Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав п'ять основних параметрів спецтрибуналу для керівництва росії.

«Слово і діло» розібралося, які інститути вже створені для покарання рф і які ще створять.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: