У Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф

Читать на русском
Політичну декларацію конференції в Гаазі, підписали 44 держави. Всього у конференції брали участь 57 країн.
Укрінформ

Політичну декларацію конференції «Відновлення справедливості для України» в Гаазі, підписали 44 держави. У ній країни-підписанти висловлюють підтримку створенню спецтрибуналу та ініціативам щодо використання заморожених активів рф на користь України.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Покарання росії за злочини в Україні: які інститути вже працюють над цимНад покаранням росії за злочини в Україні вже працюють три міжнародні інститути. Які їхні завдання та що ще належить створити.

Як зазначається, підсумковий документ наразі підписали Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словенія, Іспанія, Швеція, Україна, Велика Британія і США. Всього у конференції брали участь 57 країн.

У декларації країни засуджують агресію росії проти України як кричуще порушення міжнародного правопорядку і нагадують про рішення суду ООН ще від 16 березня 2022 року, яким рф зобов’язали припинити бойові дії.

Країни підтверджують наміри працювати над створенням спецтрибуналу для притягнення росії до відповідальності за злочин агресії проти України, що сприяло би покаранню вищого військово-політичного керівництва країни-агресора, та «вітають значний прогрес у цьому напрямку», закликаючи держави й міжнародні організації допомогти з напрацюванням юридичної бази та міжнародної підтримки для завершення цього процесу. Також країни-підписанти вітають готовність Нідерландів прийняти цей спецтрибунал.

При цьому, у другому розділі декларації, що присвячений компенсації завданих Україні збитків, вітають початок роботи Реєстру збитків, який з 2 квітня починає приймати заявки.

Країни-підписанти запевняють, що суверенні активи рф у їхній юрисдикції залишаться замороженими, доки росія не припинить агресію проти України і не сплатить за завдані збитки, а також вітають дискусії щодо можливості використання цих активів та доходів від них на користь України.

Водночас, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба констатував, що якщо на початку повномасштабної війни до ідеї спецтрибуналу ставилися скептично, то тепер її підтримують багато країн і вона знайшла відображення у підсумковій декларації конференції.

«Вдячний усім країнам, які визнають важливість результатів у цьому питанні. Переконаний, що ми, працюючи разом, зможемо знайти усі необхідні рішення, щоби трибунал став реальністю. Потрібен ще один ривок, щоб завершити цю справу», - цитує видання українського міністра.

Нагадаємо, раніше Кулеба назвав п'ять основних параметрів спецтрибуналу для керівництва росії.

«Слово і діло» розібралося, які інститути вже створені для покарання росії і які ще створять.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: