Західні санкції заважають ремонту російських НПЗ – Reuters

Читать на русском
Санкції перешкоджають ремонту західного обладнання на російських нафтопереробних заводах, у тому числі атакованих дронами.
theins.ru

Західні санкції заважають відновленню виробництва нафтопродуктів на російських нафтопереробних заводах, у тому числі на тих, що атакували дрони.

Про це пише Reuters.

Удар по «країні-бензоколонці»: які російські НПЗ та нафтобази атакували безпілотникиГеографія ударів безпілотниками по російських НПЗ та нафтобазах у 2024 році – на інфографіці.

Агентство пише, що, коли на початку року на найбільшому НПЗ «Лукойлу» – «Нижегороднафтооргсинтезі» – зламалася турбіна, виявилося, що запчастини для неї знайти неможливо: транснаціональна нафтова інжинірингова компанія OUP, яка займалася її обслуговуванням, пішла з рф ще в 2022 році.

Через це, за словами джерел, установка каталітичного крекінгу, яка перетворює більш важкі вуглеводні на бензин перебуває в неробочому стані.

Це лише один із прикладів труднощів, з якими зіткнулася нафтопереробна галузь, де компанії, незважаючи на західні санкції, намагаються відремонтувати свої заводи, побудовані за допомогою європейців та американців.

Як кажуть джерела в галузі, ситуація погіршується ще через атаки українських дронів, які цього року вразили щонайменше дюжину російських НПЗ. За підрахунками Reuters, атаки змусили їх закрити близько 14% потужностей у першому кварталі.

«Якщо потік безпілотників продовжуватиметься такими темпами, а російська протиповітряна оборона не покращиться, Україна зможе скоротити обсяги нафтопереробки в росії швидше, ніж російські фірми зможуть їх відремонтувати», – сказав Сергій Вакуленко, експерт з енергетичної галузі рф та науковий співробітник-нерезидент Фонду Карнегі за міжнародний мир.

Нагадаємо, ЗМІ писали, що США попросили Україну припинити атаки на російські нафтопереробні заводи. Президент Володимир Зеленський підтвердив, що реакція Штатів на удари по НПЗ «не була позитивною». Але він вважає, що союзники мають підтримати такі заходи.

У США заявили, що від початку повномасштабної війни не підтримували удари України по російській території.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: