Зеленський відповів, якою була реакція США на удари по російських НПЗ

Читать на русском
Реакція представників США на удари України по російських нафтопереробних заводах не була позитивною, повідомив президент Зеленський.
Фото: AP

Реакція представників США на удари України по російських нафтопереробних заводах «не була позитивною».

Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю Washington Post.

Удар по «країні-бензоколонці»: які російські НПЗ та нафтобази атакували безпілотникиГеографія ударів безпілотниками по російських НПЗ та нафтобазах у 2024 році – на інфографіці.

Він наголосив, що Вашингтон зі свого боку не може обмежувати такі атаки, оскільки Україна використовує виключно зброю свого виробництва.

«Ми використовували наші дрони. Ніхто не може сказати нам, що ви не можете», – додав він.

Зеленський вважає, що зупинити російські атаки на енергосистему України можна лише в тому випадку, якщо змусити росію заплатити аналогічну ціну.

«Якщо немає протиповітряної оборони для захисту нашої енергосистеми, і росіяни її атакують, моє запитання: чому ми не можемо їм відповісти? Їхнє суспільство має навчитися жити без бензину, без дизеля, без електрики. Це чесно», – наголосив президент.

Він додав, що як тільки росія припинить ці кроки, то й Україна зупиниться.

Нагадаємо, з початку 2024 року безпілотники здійснили понад десять результативних атак на російські НПЗ та нафтосховища. Зокрема, у березні були атаковані Рязанський НПЗ «Роснефти» та завод «Лукойла» у Кстові, які входять до десятки найбільших у країні та постачають бензином Москву.

Інформація про те, що Вашингтон закликав Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, була опублікована виданням Financial Times. В Офісі президента тоді назвали ці дані фіктивними, а в Кабміні заявили, що Україна, атакуючи НПЗ на території агресора, діє відповідно до стандартів НАТО.

Раніше повідомлялося, що у росії різко скоротилося виробництво бензину на тлі атак безпілотників на НПЗ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: