Росія планує скоротити експорт дизпалива на тлі ударів по НПЗ – Bloomberg

Читать на русском
Кремль має намір скоротити експорт дизельного палива із ключових портів на Чорному та Балтійському морях, повідомляють ЗМІ.
Фото: hidramargroup.com

Кремль має намір скоротити експорт дизельного палива з ключових портів на Чорному та Балтійському морях на тлі ударів українських безпілотників по нафтопереробних заводах рф.

Про це повідомляє Bloomberg.

Удар по «країні-бензоколонці»: які російські НПЗ та нафтобази атакували безпілотникиГеографія ударів безпілотниками по російських НПЗ та нафтобазах у 2024 році – на інфографіці.

За даними джерел у галузі, у квітні обсяги експорту дизеля впадуть приблизно до 2,29 мільйона тонн. Це становить трохи більше 569 тисяч барелів на день, що на 21% менше, ніж щоденний експорт з тих же портів у березні.

Зазначається, що після ударів по НПЗ щотижневі темпи переробки нафти у росії впали до 10-місячного мінімуму. Крім того, ще одним фактором падіння стало сезонне техобслуговування низки підприємств нафтового сектору, яке триватиме до літа.

Водночас російська влада стверджує, що Москва поки не заборонятиме експорт дизельного палива. Так, у п'ятницю віце-прем'єр Олександр Новак заявив, що росія все ще виробляє достатньо дизельного палива, «вдвічі більше, ніж потрібно внутрішньому ринку».

Нагадаємо, з початку 2024 року безпілотники здійснили понад десять результативних атак на російські НПЗ та нафтосховища. Зокрема, у березні були атаковані Рязанський НПЗ «Роснефти» та завод «Лукойлу» у Кстові, які входять до десятки найбільших у країні та постачають бензином Москву.

ЗМІ повідомляли, що США просили Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру. Нещодавно цю інформацію прокоментував президент Володимир Зеленський. Він наголосив, що Вашингтон зі свого боку не може обмежувати такі атаки, оскільки Україна використовує виключно зброю свого виробництва.

Також повідомлялося, що у росії різко скоротилося виробництво бензину на тлі атак безпілотників на НПЗ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: