Україна та Фінляндія підписали безпекову угоду

Читать на русском
Україна та Фінляндія підписали Угоду про співпрацю у сфері безпеки. Фінляндія також оголосила про новий пакет допомоги на 188 млн євро.
armyinform.com.ua

Україна та Фінляндія сьогодні, 3 квітня, підписали Угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський за підсумками зустрічі із фінським колегою Олександром Стуббом.

Безпекові угоди: з якими країнами Україна підписала договори та яку допомогу отримаєЯку допомогу Україна отримає у 2024 році від країн, з якими підписала угоди у сфері безпеки.

«Сильний документ, що засвідчує готовність Фінляндії й надалі підтримувати Україну в боротьбі проти російської агресії. Фінляндія надаватиме довгострокову військову та фінансову допомогу, а також поглиблюватиме співпрацю з Україною в політичній, фінансовій, гуманітарній галузях та у сфері реформ. Допомагатиме Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону й критичної інфраструктури, а також лікуватиме українських військових», – розповів Зеленський.

У документі, оприлюдненому на сайті президентів Фінляндії та України, йдеться, що країна надаватиме підтримку Україні протягом десяти років.

Фінляндія підтвердила, що підтримує європейські та євроатлантичні прагнення України, у тому числі до членства як у Європейському Союзі, так і НАТО.

До підписання Угоди Фінляндія поставила Україні 22 пакети оборонної техніки. Одночасно з підписанням Угоди Фінляндія оголошує про 23 пакет, загальна вартість якого становить 188 мільйонів євро. В результаті загальна вартість військової підтримки, наданої Україні, наблизиться до 2 млрд євро.

«Підтримка Фінляндії залишиться значною і включатиме військову техніку, що відповідає нагальним та критичним потребам України, наприклад, боєприпаси. Крім того, Фінляндія готує чотирирічний план підтримки, а також вивчає нові та інноваційні способи подальшого посилення своєї постійної підтримки на суші, у повітрі, на морі, у кібер-, електромагнітній та космічній сферах, приділяючи пріоритетну увагу ключовим потребам оборонного потенціалу України. Після затвердження цього чотирирічного плану Фінляндія також оголосить приблизну загальну вартість підтримки України в 2024 році», – йдеться у документі.

Нагадаємо, 1 березня Україна підписала безпекову угоду з Нідерландами.

Найближчим часом можуть бути підписані аналогічні угоди з Польщею та Японією. Крім того, Україна розпочала переговори з Естонією, Латвією та Грецією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: