Росія почала постачати Північній Кореї нафту в обмін на зброю – FT

Читать на русском

Росія, попри санкції ООН, почала напряму постачати нафту Північній Кореї в обмін на зброю.
Bloomberg

Росія всупереч санкціям ООН почала постачати нафту безпосередньо до Північної Кореї. Цього місяця щонайменше п'ять північнокорейських танкерів вирушили з нафтопродуктами з порту Східний на Далекому Сході рф.

Про це пише видання Financial Times, у розпорядженні якого є супутникові знімки британського аналітичного центру Royal United Services Institute.

Війна росії проти України: як путіну допомагають інші диктаториБілорусь, Іран та Північна Корея надають найбільшу підтримку росії під час війни проти України. Докладніше – на інфографіці.

Морські поставки з росії, що розпочалися 7 березня, є першими документально підтвердженими з тих пір, як Рада Безпеки ООН — зі схвалення Москви — запровадила суворі обмеження на постачання нафти у 2017 році у відповідь на випробування ядерної зброї КНДР.

«Ці поставки нафти є повномасштабним нападом на режим санкцій, який зараз перебуває на межі краху», — сказав колишній координатор групи ООН Г'ю Гріффітс.

Усі судна, що плавають під прапором Північної Кореї та класифікуються як танкери для перевезення нафтопродуктів, зайшли до одного й того ж причалу російської нафтової компанії у Східному порту, де вони, мабуть, і завантажилися.

Супутникові знімки підтвердили, що два кораблі потім вирушили з порту Східний до північнокорейського порту Чхонджин, де, ймовірно, розвантажилися.

Поставки почалися після того, як Північна Корея в серпні минулого року почала постачати до росії тисячі контейнерів з боєприпасами. Східний порт також використовувався як перевалочний пункт для російських суден, які, ймовірно, беруть участь у торгівлі зброєю між країнами.

«Те, що ми бачимо зараз, — це чітка домовленість щодо бартеру «зброя в обмін на нафту», яка відкрито порушує санкції, які володимир путін підписав особисто», — сказав Гріффітс.

Усі п'ять північнокорейських кораблів зайшли до Східного порту з вимкненими транспондерами. Одне з цих судів, Paek Yang San 1, було ідентифіковано ООН у 2018 році як таке, що брало участь у незаконних перевезеннях нафти.

За даними аналітиків, зафіксовані постачання нафти зі Східного порту можуть становити 125 тисяч барелів нафтопродуктів — чверть дозволеної річної квоти.

Нагадаємо, за інформацією західної розвідки, в обмін на постачання зброї росія також розблокувала частину активів КНДР у своєму банку, заморожених санкціями ООН.

За даними Південної Кореї, КНДР з минулого року поставила росії близько 7 тисяч контейнерів з боєприпасами та іншим військовим обладнанням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: