СБУ підтвердила, що росія б'є по Україні північнокорейськими ракетами Hwasong-11

Читать на русском
СБУ знайшла докази застосування росією північнокорейських балістичних ракет типу Hwasong-11 (KN-23/24).
Фото: СБУ

Служба безпеки України задокументувала факти застосування росією балістичних ракет типу Hwasong-11 (KN-23/24), вироблених у Північній Кореї.

Як заявили у спецслужбі, російські війська випустили по Україні вже більше 20 ракет з КНДР.

Війна росії проти України: як путіну допомагають інші диктаториБілорусь, Іран та Північна Корея надають найбільшу підтримку росії під час війни проти України. Докладніше – на інфографіці.

В результаті загинули щонайменше 24 мирні жителі, ще більше 100 – отримали тяжкі поранення.

«Один з перших фактів застосування агресором балістики КНДР зафіксовано 30 грудня 2023 року під час обстрілу Запоріжжя. Наступний удар північнокорейськими ракетами окупанти здійснили на початку січня цього року по багатоквартирному будинку у Києві. Тоді від ворожої атаки загинуло 4 мешканців столиці, ще понад 50 – перебувають у важкому стані. Крім того рашисти вдарили балістикою КНДР по житлових будинках п’ятьох прифронтових селищ Донеччини, що призвело до загибелі 17 мирних жителів. Також загарбники випустили північнокорейські ракети по приватних оселях мешканців Харкова і тим самим вбили трьох цивільних громадян. Ще понад 60 харків’ян отримали тяжкі поранення», – розповіли у СБУ.

Факти задокументовані слідчими у рамках кримінальних проваджень за двома статтями Кримінального кодексу України: ⁠ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) та ⁠ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

СБУ також встановлює логістичні маршрути постачання озброєння КНДР на територію росії.

Нагадаємо, в Офісі генпрокурора повідомили, що станом на 16 лютого росія використала щонайменше 24 балістичні ракети північнокорейського виробництва.

Учора зі ЗМІ стало відомо, що росія отримала від Ірану близько 400 ракет, у тому числі балістику малої дальності, яка здатна вражати цілі на відстані від 300 до 700 км. У ГУР поки що не змогли це підтвердити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: