Запорізька АЕС за час окупації пережила вісім повних та один частковий блекаут

Читать на русском

Запорізька АЕС з моменту окупації росіянами пережила вісім повних та ще одне часткове знеструмлення.
novynarnia.com

Запорізька атомна електростанція з початку повномасштабного вторгнення росії пережила вісім повних та ще одне часткове знеструмлення.

Такими даними поділився Енергоатом сьогодні, 5 березня, у другу річницю окупації станції.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

У компанії нагадали, що АЕС з 11 вересня 2022-го не генерує електроенергію, але станція перебуває в експлуатації і потребує зовнішнього енергоживлення. Насамперед, щоб функціонували системи охолодження активної зони реакторів та ядерного палива у басейнах його витримки.

П'ять повних блекаутів на станції було у 2022 році і три – у 2023-му. На час повного знеструмлення АЕС переходить на живлення від дизель-генераторів, і її подальша доля залежить від достатньої кількості палива. За його відсутності дизель-генератори зупиняються за 10 діб.

«Кожна така ситуація є надзвичайно небезпечною для ядерної та радіаційної безпеки всього континенту. Станція у ці години переходить на живлення від дизель-генераторів – і щоразу починається зворотний відлік, який може завершитись катастрофою», – зазначив голова Енергоатому Петро Котін.

Нині станція живиться лише від однієї лінії і її пошкодження призведе до чергового блекауту.

Нагадаємо, на початку лютого генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів про поточний стан Запорізької АЕС. Ситуацію він описав як «делікатний баланс».

Станом на вересень на станції працювало понад 800 українських атомників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: