Справа Степанова: понятого обвинувачують у розголошенні даних

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура затвердила обвинувальний акт стосовно понятого, який брав участь у слідчих діях.
Максим Степановфото: censor.net

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно понятого, якого залучили до проведення обшуків у справі колишнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова про заволодіння понад 450 млн грн державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна».

Про це повідомляє прес-служба САП

«Прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт стосовно громадянина, причетного до незаконного розголошення даних про здійснення слідчих дій у справі щодо заволодіння коштами держпідприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» на суму понад 450 млн грн. Дії особи кваліфіковані за ч. 1 ст. 387 КК України», – інформує прокуратура.

У САП розповіли, що під час проведення обшуку у справі Степанова указана особа спільно з іншими громадянами була залучена у якості понятого. Попри попередження про кримінальну відповідальність за розголошення інформації, цей понятий самовільно залишив місце проведення слідчих дій та попередив особу, ймовірно причетну до заволодіння коштів держпідприємства, про проведення обшуків.

Раніше Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту ексміністра Степанова у цій справі.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому міністру охорони здоров'я Максиму Степанову та іншим особам. За версією слідства, ексдиректор «Поліграфкомбінату», яким тоді був Степанов, для власного збагачення при закупівлі розхідних матеріалів для виготовлення документів (зокрема паспортів для виїзду за кордон та ін.) використав підконтрольну йому компанію зареєстровану в Естонії. Матеріали для українського держпідприємства закуповувались не напряму у виробників, а через цю компанію-прокладку. У такий спосіб ціни завищувались у 4-6 разів. Це дозволило зосередити на рахунках естонської компанії суму у розмірі, який еквівалентний сумі близько 450 млн грн.

Після чого такі кошти, переказувались на рахунки великої кількості компаній, зареєстрованих різних країнах. Таким чином забезпечувалось маскування їх незаконного походження. Для допомоги у реалізації такої схеми, колишній високопосадовець залучив наближену до себе особу та одного із начальників відділів «Поліграфкомбінату».

В Естонії українцю сприяли двоє громадян цієї країни, які забезпечували управління компанією-прокладкою в протиправних інтересах українського державного службовця. Така схема діяла упродовж 2013-2016 років.

Також підозрювані зареєстрували на іноземну компанію право інтелектуальної власності на графічні елементи українських паспортів. У такий спосіб зловмисники отримували додаткову винагороду у формі роялті. Кожен громадянин України при оформленні документів (насамперед паспортів для виїзду за кордон) був змушений платити завищену ціну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: