НАБУ викликало на допит колишнього голову МОЗ Степанова

Читать на русском
У Національному бюро оприлюднили повістку про виклик колишнього очільника Міністерства охорони здоров'я, підозрюваного в корупції.
Максим Степановфото: LIGA.net

Національне антикорупційне бюро викликало на допит колишнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова та керівницю його благодійного фонду Юлію Пилипко.

Відповідні повістки про виклик оприлюднені на сайті НАБУ, повідомляє «Слово і діло».

«Повістка про виклик Степанова Максима Володимировича, Вам необхідно прибути 18.08.2023 року об 10:00 до Національного антикорупційного бюро України для допиту в якості підозрюваного у кримінальному провадженні та отримання клопотання про обрання запобіжного заходу», – йдеться у документі.

Також на 18 серпня викликали на допит Юлію Пилипко, якій теж планують вручити клопотання про обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому міністру охорони здоров'я Максиму Степанову та іншим особам. За версією слідства, ексдиректор «Поліграфкомбінату» для власного збагачення при закупівлі розхідних матеріалів для виготовлення документів (зокрема паспортів для виїзду за кордон та ін.) використав підконтрольну йому компанію зареєстровану в Естонії. Матеріали для українського держпідприємства закуповувались не напряму у виробників, а через цю компанію-прокладку. У такий спосіб ціни завищувались у 4-6 разів. Це дозволило зосередити на рахунках естонської компанії суму у розмірі, який еквівалентний сумі близько 450 млн грн.

Після чого такі кошти, переказувались на рахунки великої кількості компаній, зареєстрованих різних країнах. Таким чином забезпечувалось маскування їх незаконного походження. Для допомоги у реалізації такої схеми, колишній високопосадовець залучив наближену до себе особу та одного із начальників відділів «Поліграфкомбінату».

В Естонії українцю сприяли двоє громадян цієї країни, які забезпечували управління компанією-прокладкою в протиправних інтересах українського державного службовця. Така схема діяла упродовж 2013-2016 років.

Також підозрювані зареєстрували на іноземну компанію право інтелектуальної власності на графічні елементи українських паспортів. У такий спосіб зловмисники отримували додаткову винагороду у формі роялті. Кожен громадянин України при оформленні документів (насамперед паспортів для виїзду за кордон) був змушений платити завищену ціну.

Раніше НАБУ і САП запідозрили народного депутата Анатолія Гунька.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: