НАБУ і САП викрили схему на 450 млн грн: підозру отримав ексглава МОЗ Степанов

Читать на русском

Антикорупційні органи правопорядку у спільній слідчій групі з іноземцями викрили злочинну схему із заволодіння майже півмільярда гривень.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура у спільній слідчій групі з органами правопорядку Естонії та Франції викрили сімох осіб на заволодінні 450 млн грн державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна».

Про це повідомляють прес-служби НАБУ і САП.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, про підозру повідомили колишньому директору ДП «Поліграфкомбінат», ексміністру охорони здоров'я Максиму Степанову. Він на початку року виїхав за кордон.

«Масштабну схему заволодіння коштами ДП «Поліграфкомбінат» на суму понад 450 млн грн викрили НАБУ і САП. Це стало результатом співпраці у межах міжнародної слідчої групи зі слідчих України, Естонії та Франції під егідою Євроюсту. 20 липня 2023 року про підозру повідомлено 5 особам: колишньому директору та ексначальнику відділу ДП «Поліграфкомбінат», фізичній особі-пособнику злочину. Також до Естонії скеровано документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (директору та менеджеру підконтрольної компанії). Кваліфікація: ч. 5 ст. 191 КК України. Ексдиректору додатково інкримінують легалізацію коштів отриманих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України)», – інформує НАБУ.

Як стверджують у САП, за версією слідства, ексдиректор «Поліграфкомбінату» для власного збагачення при закупівлі розхідних матеріалів для виготовлення документів (зокрема паспортів для виїзду за кордон та ін.) використав підконтрольну йому компанію зареєстровану в Естонії. Матеріали для українського держпідприємства закуповувались не напряму у виробників, а через цю компанію-прокладку. У такий спосіб ціни завищувались у 4-6 разів. Це дозволило зосередити на рахунках естонської компанії суму у розмірі, який еквівалентний сумі близько 450 млн грн.

Після чого такі кошти, переказувались на рахунки великої кількості компаній, зареєстрованих різних країнах. Таким чином забезпечувалось маскування їх незаконного походження. Для допомоги у реалізації такої схеми, колишній високопосадовець залучив наближену до себе особу та одного із начальників відділів «Поліграфкомбінату».

В Естонії українцю сприяли двоє громадян цієї країни, які забезпечували управління компанією-прокладкою в протиправних інтересах українського державного службовця. Така схема діяла упродовж 2013-2016 років.

Також підозрювані зареєстрували на іноземну компанію право інтелектуальної власності на графічні елементи українських паспортів. У такий спосіб зловмисники отримували додаткову винагороду у формі роялті. Кожен громадянин України при оформленні документів (насамперед паспортів для виїзду за кордон) був змушений платити завищену ціну.

Коментар Олександра Скомарова щодо заволодіння понад 450 млн грн ДП «Поліграфкомбінат»NABU

Нагадаємо, раніше НАБУ і САП разом із колегами з Польщі викрили на одержанні неправомірної вигоди колишнього виконувача обов'язків голови Державного агентства автомобільних доріг України Славоміра Новака. Його наразі судять в Польщі, а в Україні триває судовий процес щодо власника групи компаній «Альтком» Олександра Тісленка, який ці кошти нібито надавав.

За версією обвинувачення, Тісленко особисто та через підконтрольних йому осіб систематично надавав неправомірну вигоду в.о. голови «Укравтодору». В обмін на кошти останній погоджував продовження оплати «Укравтодором» за контрактною угодою на виконання робіт із капітального ремонту автодороги М05 Київ-Одеса, а також надав згоду на відтермінування здачі робіт і не вживав заходів з дострокового розірвання угоди, попри наявні порушення. Загалом, як встановили НАБУ і САП, йдеться про 575 тисяч доларів та 70 тисяч євро, незаконно наданих упродовж 2017-2019 роках.

Неправомірну вигоду ексголова «Укравтодору» нібито одержував через посередника – Яцека Палюха. Він пішов на співпрацю з польськими органами правопорядку і там розповів про ці події. Як стверджував прокурор, у Польщі створили підприємство, в якому на 50% володів Палюх, а сам статутний капітал нібито наповнювався групою «Альтком». За словами вказаного Палюха, він одержав 70 тисяч євро нібито за консультації, які не надавав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: