ВАКС призначив до розгляду справу Павлоградського хімзаводу

Читать на русском
Антикорупційний суд завершив проведення підготовчого засідання у справі за обвинуваченням двох осіб у завданні збитків.
фото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду по суті кримінальне провадження за обвинуваченням генерального директора та комерційного директора ДП «Науково-виробниче об'єднання «Павлоградський хімічний завод» у зловживаннях на 43,3 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«14 березня 2024 року за результатами підготовчого розгляду колегія суддів ВАКС призначила до розгляду по суті справу стосовно генерального директора та комерційного директора ДП «Науково-виробниче об'єднання «Павлоградський хімічний завод», обвинувачених у зловживанні службовим становищем, що завдали державі понад 43,3 млн грн збитків. Також суд ухвалив рішення розглядати цивільний позов прокурора до обвинувачених про стягнення з них завданих збитків, а саме 43,3 млн грн. Водночас, варто зазначити, що з метою забезпечення цивільного позову під час досудового розслідування на рахунки та нерухоме майно обвинувачених накладено арешти», – інформує орган.

Наступне засідання у справі призначено на 09:15 14 березня 2024 року.

Нагадаємо, в лютому 2023 року САП скерувала до суду справу гендиректора ПХЗ Леоніда Шимана. Крім нього, запідозрили комерційного директор ПХЗ Валерія Кирилова та керівника «Укрспецхіму» Євгена Фоміна. Згідно з даними НАБУ, службовці Павлоградського хімзаводу відмовляли покупцям в укладанні прямих договорів поставки продукції.

На думку слідства, службові особи ПХЗ створили такі умови, що кінцеві покупці продукції ПХЗ гірничозбагачувальні комбінати мали закупляти її через посередників. Цим фірмам-посередникам продавали товар за меншою вартістю, аніж компанії реалізовували продукцію гірничозбагачувальним комбінатам. Таким чином, різниця у вартості залишалася на рахунках компаній-посередників, а державний ПХЗ втратив дохід на суму 43,3 млн грн.

Як встановлено НАБУ і САП, відвантаження продукції гірничозбагачувальним комбінатам здійснювалося не фірмами-посередниками, а напряму від ПХЗ до кінцевим покупців і засобами заводу. Через цю схему підприємство нібито працює собі в збиток.

Нещодавно Шиману повідомили про нову підозру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: