НАБУ розслідує ще одну справу Павлоградського хімзаводу

Читать на русском
У Національному бюро розслідують ще одне кримінальне провадження, яке стосується зловживань на державному підприємстві.
фото: 34.ua

Національне антикорупційне бюро розслідує ще одне кримінальне провадження за фактом можливого заволодіння коштами державного підприємства «Науково-виробниче об'єднання «Павлоградський хімічний завод».

Про це йдеться в рішеннях Вищого антикорупційного суду та підтверджують співрозмовники в органах правопорядку, повідомляє «Слово і діло».

Справу почали розслідувати в червні 2022 року. Обставини можливих зловживань зачіпають період після широкомасштабного вторгненні російської федерації в Україну. Тож провадження порушили за фактом можливого привласнення, розтрати або заволодіння коштами в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану службовими особами Павлоградського хімзаводу.

Нагадаємо, в лютому 2023 року САП скерувала до суду справу гендиректора ПХЗ Леоніда Шимана. Крім нього, запідозрили комерційного директор ПХЗ Валерія Кирилова та керівника «Укрспецхіму» Євгена Фоміна. Згідно з даними НАБУ, службовці Павлоградського хімзаводу відмовляли покупцям в укладанні прямих договорів поставки продукції.

На думку слідства, службові особи ПХЗ створили такі умови, що кінцеві покупці продукції ПХЗ гірничозбагачувальні комбінати мали закупляти її через посередників. Цим фірмам-посередникам продавали товар за меншою вартістю, аніж компанії реалізовували продукцію гірничозбагачувальним комбінатам. Таким чином, різниця у вартості залишалася на рахунках компаній-посередників, а державний ПХЗ втратив дохід на суму 43,3 млн грн.

Як встановлено НАБУ і САП, відвантаження продукції гірничозбагачувальним комбінатам здійснювалося не фірмами-посередниками, а напряму від ПХЗ до кінцевим покупців і засобами заводу. Через цю схему підприємство нібито працює собі в збиток.

Нещодавно Шиману повідомили про нову підозру.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: