НБУ ще знизив облікову ставку

Читать на русском
Національний банк України вирішив з 15 березня знизити облікову ставку з 15 відсотків до 14,5 відсотків.
bank.gov.ua

Національний банк України ухвалив рішення зменшити облікову ставку з 15% до 14,5%. Цьому сприяло подальше уповільнення інфляції та постійне покращення очікувань, стійка ситуація на валютному ринку, а також часткове зниження ризиків, пов'язаних із отриманням міжнародної допомоги.

Як повідомляє пресслужба регулятора, рішення набуде чинності з 15 березня.

Перехід від фіксованого до гнучкого курсу: як змінювалася вартість долара в УкраїніЯк змінювалася вартість долара в Україні після скасування фіксованого курсу – на інфографіці.

«Пом’якшення процентної політики підтримає відновлення економіки, не створюючи загроз для макрофінансової стійкості. Новий рівень ставок за операціями НБУ є достатнім для підтримання привабливості гривневих активів, курсової стійкості та збереження помірної інфляції», – заявили у Нацбанку.

У НБУ додали, що готові й надалі адаптувати відсоткову політику з огляду на зміни у балансі ризиків для інфляції та курсової стійкості.

Нагадаємо, після початку повномасштабної війни НБУ підвищив облікову ставку із 10% до 25%. Рішення було ухвалено для захисту гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку.

Цикл зниження ставок розпочався у липні минулого року – НБУ знизив ставку до 22%. У вересні ставку було знижено до 20%, у жовтні – до 16%, у грудні – 15%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: