Нацбанк підвищив облікову ставку до 25%

Читать на русском
НБУ піднімає облікову ставку з 10 до 25 відсотків, щоб вплинути на інфляцію та збільшити привабливість гривневих активів.
Слово і діло

Національний банк України вирішив з 3 червня підвищити облікову ставку із 10% до 25%. Рішення було прийнято для захисту гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку.

Як йдеться у повідомленні НБУ, це допоможе забезпечити курсову стабільність та стримувати інфляційні процеси під час війни.

У Нацбанку повідомили, що на початку війни вирішили утриматися від прийняття рішень щодо облікової ставки – це навряд чи стало б фактором стабілізації очікувань і стимулом для утримання гривневих активів.

Нововведення від НБУ: що буде з курсом та які можуть бути ризики для економікиНБУ скасував обмеження на встановлення курсу в банках для готівкової валюти. Слово і діло розбиралось, якими можуть бути ризики для економіки.

«Поступова адаптація економіки України та заміщення психологічного шоку економічною логікою прийняття рішень бізнесом та населенням вимагають зміни підходів до монетарної політики», – зазначили у регуляторі.

«Рішуче підвищення облікової ставки оживить інтерес до гривневих активів, знизить тиск на міжнародні резерви та вплине на інфляцію. Розглянувши кілька сценаріїв, Національний банк вирішив підвищити облікову ставку на 15 в. п. до 25%. Незначне підвищення ключової ставки, за оцінками Національного банку, не мало б значного впливу на фінансово-економічну систему», – заявили в НБУ.

У НБУ вважають, що реакція ринкових ставок на рішення щодо облікової ставки збільшить привабливість гривневих активів, у тому числі ОВДП, що у свою чергу убезпечить заощадження та доходи громадян від інфляції. Збільшення привабливості гривневих заощаджень сприятиме зменшенню попиту на валютному ринку – це дозволить уникнути подальшого накопичення дисбалансів, знизити тиск на міжнародні резерви України та поступово вирішити проблему множинності валютних курсів.

Нагадаємо, раніше НБУ скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам.

За прогнозом Нацбанку, рівень інфляції в Україні до кінця року може перевищити 20%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: