Австрія висилає двох російських дипломатів

Читать на русском
Австрія оголосила персонами нон ґрата двох дипломатів російського посольства через те, що їхні дії виходять за рамки дипломатичних норм.
Фото: Fotolia / Kristina Afanasyeva

Міністерство закордонних справ Австрії вирішило оголосило двох працівників посольства росії персонами нон ґрата, оскільки їхня діяльність «несумісна з дипломатичним статусом».

Про це повідомляють австрійські видання Heute, Die Presse та агенція Reuters.

Зазначається, що дипломати мають покинути Австрію до 19 березня включно. Вони були оголошені персонами нон ґрата відповідно до статті 9 Віденської конвенції про дипломатичні відносини.

Так, загальна кількість російських дипломатів, висланих з літа 2020 року, сягне 11.

На цей крок відреагували у посольстві рф в Австрії. Там заявили, що жодних доказів порушень ними Віденської конвенції про дипломатичні відносини немає, а також пригрозили, що вживуть «заходів у відповідь».

Зауважимо, Міністерство закордонних справ Австрії ухвалило це рішення після того, як газета Falter опублікувала матеріал про те, що росія може використовувати своїх дипломатів для розвідувальної діяльності. ЗМІ зазначає, що 23 дипломати, акредитовані при російському посольстві, в останні роки були залучені до розвідувальної діяльності.

Також повідомляється, що колишня очільниця МЗС Австрії Карін Кнайсль, яка наразі живе у росії, мала намір створити у відомстві тіньову розвідувальну службу.

«Право-популістська і націонал-консервативна партія Австрії FPÖ, представницею якої є Кнайсль, не вперше підозрюється у зв’язках із Кремлем», – пише Die Presse.

У австрійському МЗС запевнили, що цей план за участі Кнайсль не вийшов за межі «стадії планування».

Нагадаємо, Євросоюз планує обмежити пересування російських дипломатів Шенгенською зоною. Раніше цю ідею запропонувала Чехія.

У лютому 2023 року повідомлялося, що Австрія висилає чотирьох російських дипломатів за підозрою у шпигунстві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: