Чехія запропонувала обмежити пересування російських дипломатів по Євросоюзу – FT

Читать на русском
У ЄС обговорюють пропозицію Чехії обмежити пересування російських дипломатів Шенгенською зоною. Це пов'язано із випадками виявлення шпигунів серед співробітників посольств.
РИА Новости

Держави-члени Європейського союзу обговорюють пропозицію Чехії обмежити пересування російських дипломатів по території блоку.

Про це повідомляє Financial Times.

У яких країнах Європи викривали російських шпигунів під час великої війниВикриття російських шпигунів у Європі за період повномасштабної війни в Україні – на інфографіці.

За інформацією видання, минулого тижня Чехія розповсюдила документ із пропозицією обмежити поїздки російських дипломатів у рамках 12-го пакету санкцій.

Минулого року Чехія вислала понад 70 росіян із країн у зв'язку з війною в Україні та вибухами на складах боєприпасів. Тепер Прага хоче, щоб російські дипломати отримували візи та дозвіл на проживання, які дозволяють подорожувати лише всередині країни перебування, а не рештою Шенгенської зони. Пропонується також, щоб під час оформлення документів від російських дипломатів приймалися лише біометричні паспорти, які складніше підробити.

«На територію Чехії прибувають агенти [російської військової розвідки] ГРУ та інших служб. У Шенгенській зоні дуже важко це контролювати», — сказав європейський дипломат.

Обговорення знаходиться на ранній стадії: журналісти вважають, що через складні юридичні питання, цей захід навряд чи увійде до 12-го пакету санкцій.

Зазначається також, що після повномасштабного вторгнення росії в Україну країни Європи вислали сотні російських дипломатів за підозрою у шпигунстві. Але багато країн, як і раніше, видають московським дипломатам візи, надаючи їм доступ до Шенгенської зони і право без обмежень пересуватися до 24 з 27 країн-учасниць, а також до Швейцарії, Норвегії та Ісландії.

Нагадаємо, Євросоюз пропонує розширити список заборонених до експорту до росії товарів у своєму новому пакеті санкцій.

Словаччина виступила проти включення ядерного палива для АЕС до нового пакету санкцій ЄС. Угорщина також обіцяла блокувати його, якщо в обмеження потраплять газова, нафтова та атомна сфери промисловості рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: