Верховний суд не переглянув угоду у справі хлібозаготівельних держпідприємств

Читать на русском
Касаційна інстанція не побачила підстав для відкриття провадження за скаргою представника фігуранта справи на укладену угоду.
фото: pravo.ua

Верховний суд не став переглядати угоду про визнання винуватості, укладену з колишнім керівником ТОВ «Борошно покровське» Олексієм Митрохіним та ексгенеральним директором державного підприємства «Хлібна база №85» Людмилою Шашковою у справі про понад 157 млн грн розкрадань на державних хлібозаготівельних підприємствах.

Таке рішення 4 березня ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Вищий антикорупційний суд затвердив угоду з Митрохіним та Шашковою. Екскерівнику ТОВ «Борошно покровське» призначили покарання у виді 4 років позбавлення волі з забороною обіймати посади керівника підприємства строком на 2 роки та 34 тисячі грн штрафу. Його звільнили від покарання на іспитовий строк у 3 роки.

Колишній директорці ДП «Хлібна база №85» призначили майже таке саме покарання, крім заборони обіймати посади керівника підприємств державної або комунальної форми власності строком на 3 роки. Її так само відпустили на іспитовий строк у 3 роки.

Представник колишнього гендиректора ДП «Новопокровський комбінат хлібопродуктів» Андрія Яковенка, який підозрюється в цій справі, подав апеляцію на затвердження угоди. Апеляцію повернули без розгляду і тому адвокат подав на це рішення касацію.

«Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою захисника в інтересах (Андрія Яковенка – ред.) на ухвалу Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 15 січня 2024 року через відсутність підстав для її задоволення», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру екскерівникам державних хлібозаготівельних підприємств у заволодінні коштами. За версією слідства, вказані особи із залученням пов'язаних приватних компаній протягом 2011-2017 років спільно організували схему зі створення штучної заборгованості держкомпаній. Отримувані в незаконний спосіб кошти або права вимоги спрямовували через складний ланцюг перерахувань та переуступлень на підконтрольні їм компанії, в тому числі за кордоном.

Детективи НАБУ зафіксували шість епізодів такої ймовірно корупційної діяльності. Крім того, учасники схеми позбавили ДП торгової марки за безцінь при тому, що її вартість, за результатами експертиз, становить 20 млн грн. Загалом розкрадання складають 157 млн грн.

За даними «Слово і діло» з власних джерел у НАБУ і САП, йдеться про колишніх очільників держпідприємств «Хлібна база №85», «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» та «Новопокровський комбінат хлібопродуктів». Тоді ДП «Хлібна база №85» очолювала Людмила Шашкова, ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» – Дмитро Гостренко, а «Новопокровський КХП» – Андрій Яковенко. Їм про підозру й повідомили.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: