Розкрадання на хлібозаготівельних держпідприємствах: суд затвердив угоди з обвинуваченими

Читать на русском
Антикорупційний суд одержав від САП і затвердив угоди про визнання винуватості, укладені з фігурантами справи про хлібозаготівельні держпідприємства.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд затвердив угоди про визнання винуватості, укладені з фігурантами кримінального провадження про понад 157 млн грн розкрадань на державних хлібозаготівельних підприємствах.

Про це повідомляє прес-служба ВАКС.

«3 лютого колегія суддів другої палати Вищого антикорупційного суду затвердила угоди про визнання винуватості, укладені між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та колишнім директором ТОВ «Борошно покровське» і колишнім директором державного підприємства «Хлібна база №85», – інформують в суді.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про ексдиректора ТОВ «Борошно покровське» Олексія Митрохіна та колишню очільницю держпідприємства «Хлібна база №85» Людмилу Шашкову.

Як стверджують у ВАКС, Митрохін визнав себе винним у пособництві в закінченому і незакінченому замахах на зловживання службовим становищем, а Шашкова – у закінченому і незакінченому замахах на зловживання службовим становищем.

Екскерівнику ТОВ «Борошно покровське» призначили покарання у виді 4 років позбавлення волі з забороною обіймати посади керівника підприємства строком на 2 роки та 34 тисячі грн штрафу. Його звільнили від покарання на іспитовий строк у 3 роки.

Колишній директорці ДП «Хлібна база №85» призначили майже таке саме покарання, крім заборони обіймати посади керівника підприємств державної або комунальної форми власності строком на 3 роки. Її так само відпустили на іспитовий строк у 3 роки.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру екскерівникам державних хлібозаготівельних підприємств у заволодінні коштами. За версією слідства, вказані особи із залученням пов'язаних приватних компаній протягом 2011-2017 років спільно організували схему зі створення штучної заборгованості держкомпаній. Отримувані в незаконний спосіб кошти або права вимоги спрямовували через складний ланцюг перерахувань та переуступлень на підконтрольні їм компанії, в тому числі за кордоном.

Детективи НАБУ зафіксували шість епізодів такої ймовірно корупційної діяльності. Крім того, учасники схеми позбавили ДП торгової марки за безцінь при тому, що її вартість, за результатами експертиз, становить 20 млн грн. Загалом розкрадання складають 157 млн грн.

За даними «Слово і діло» з власних джерел у НАБУ і САП, йдеться про колишніх очільників держпідприємств «Хлібна база №85», «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» та «Новопокровський комбінат хлібопродуктів». Тоді ДП «Хлібна база №85» очолювала Людмила Шашкова, ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» – Дмитро Гостренко, а «Новопокровський КХП» – Андрій Яковенко. Їм про підозру й повідомили. Нещодавно ВАКС продовжив строки розслідування цієї справи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: