ВАКС затвердив угоду з суддею у відставці з Львівщини

Читать на русском
Антикорупційний суд затвердив угоду зі слідством, укладену з суддею у відставці з Львівської області.
фото: Facebook

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості з суддею Жидачівського районного суду Львівської області у відставці Володимиром Салієм і призначив йому 5 років умовного позбавлення волі.

Таке рішення 7 лютого ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 22 грудня 2023 року між прокурором САП та підозрюваним (Салієм – ред.) у кримінальному провадженні. (Салія – ред.) суддю Жидачівського районного суду Львівської області у відставці визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України», – йдеться в рішенні.

Суд призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, однак Салія звільнили на іспитовий строк в 1 рік. На обвинуваченого поклали обов'язок повідомляти уповноважений орган пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Як відомо, 6 травня 2016 року у зв'язку з тяжкою хворобою судді Салія детектив НАБУ зупинив розслідування справи до одужання підозрюваного. В грудні 2016 року слідство відновили у зв'язку з необхідністю в проведенні судово-медичної та судової психіатричної експертизи, необхідної для визначення стану осудності підозрюваного. В лютому 2017 року справу знову зупинили, оскільки експертиза підтвердила тяжкий стан підозрюваного. У травні 2017 року Вища рада правосуддя звільнила Салія у відставку.

У серпні 2023 року детектив НАБУ відновив справу, оскільки ним отримано медичний висновок, який підтверджує, що стан здоров'я Салія дозволяє проводити з ним слідчі. Того ж дня, НАБУ завершило розслідування справи.

У цій справі був ще один підозрюваний, а саме адвокат Микола Федина. Його справу скерували до суду і слухали окремо. Проте у 2017 році закрили у зв'язку зі смертю обвинуваченого.

За версією слідства, у січні 2016 року адвокат Микола Федина, діючи в ролі пособника в одержанні неправомірної вигоди для судді Жидачівського районного суду Львівської області Володимира Салія, отримав грошові кошти в розмірі 1500 доларів за заміну запобіжного заходу із тримання під вартою обвинуваченому на інший – більш м'який, не пов'язаний з триманням під вартою.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру чотирьом суддям Київського апеляційного суду оголосили підозру. Раніше антикорупційна прокуратура скерувала до суду справу судді з Одеси і адвоката.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: