Скільки окупантів перебували на затоплених кораблях Чорноморського флоту рф

Читать на русском

Українські військові за два роки значно послабили російський Чорноморський флот, знищивши близько третини військових кораблів. На потоплених суднах, за підрахунками «Слово і діло», могло бути трохи більше тисячі російських моряків, половина з них – на крейсері «Москва». Докладніше про те, що відомо про екіпажі знищених кораблів – на інфографіці.

Найбільшою втратою для Чорноморського флоту рф, як і за вартістю судна (близько 750 млн доларів), так і за кількістю членів екіпажу, залишаються крейсер «Москва», потоплений 14 квітня 2022-го.

За твердженням української сторони, на борту корабля перебувало 510 членів екіпажу, загинути могли більше 400. У росії ж заявили, що весь екіпаж було евакуйовано, а пізніше визнали зниклими 27 моряків, а загиблими лише одного.

Восени 2022-го російський суд визнав 17 моряків, що зникли безвісти, загиблими, причому навіть не в результаті бойових дій.

Штатна чисельність великих десантних кораблів становить 87 осіб, Україна знищила чотири таких. Загинули 74 члени екіпажу «Новочеркаська», потопленого у грудні 2023 року у порту окупованої Феодосії. Росія офіційно підтвердила загибель лише одного моряка з ВДК – старшого матроса.

На борту ВДК «Мінськ», ураженого у вересні в Севастополі, загинули 62 особи, а на борту «Цезаря Кунікова», потопленого 14 лютого – більшість членів екіпажу. Невідома лише кількість загиблих моряків на «Саратові», який пішов на дно 24 березня 2022-го.

Також загинули до 40 членів екіпажу (тобто всі) ракетного катера «Івановець», затопленого 1 лютого цього року за допомогою морських дронів.

Під час боїв за острів Зміїний у червні 2022-го було потоплено буксир «Василь Бех» із 26 членами екіпажу. Майже половина з них загинули – 11 осіб.

На патрульному кораблі «Сергій Котов», який було знищено 5 березня, перебувало до 80 російських моряків – за даними української розвідки, загинуло 7 і ще 27 було поранено.

Крім того, упродовж повномасштабної війни Україна потопила кілька російських катерів, на кожному з яких було до шести членів екіпажу. Скільки з них загинуло – невідомо.

Нагадаємо, докладніше про втрати російського Чорноморського флоту під час повномасштабної війни можна дізнатися з інфографіки.

На цих інфографіках «Слово і діло» – динаміка знищення озброєння російських військ в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: