У столиці Гаїті з тюрми втекли сотні в'язнів

Читать на русском
Сотні в'язнів втекли з тюрми у столиці Гаїті Порт-о-Пренсі. Прем'єр країни намагається заручитися допомогою іноземних збройних сил.
Фото: Reuters

Збройні банди взяли штурмом національну в'язницю у столиці карибської острівної держави Гаїті, Порт-о-Пренсе, та звільнили майже 4000 ув'язнених.

Про це повідомляють ВВС та CNN.

На війну проти України відправили понад 100 тисяч ув'язнених із російських тюрем – ЗМІРосія завербувала на війну проти України понад 100 тисяч ув'язнених із колоній. Щотижня на фронті гине близько тисячі зеків.

Штурм в'язниці стався ввечері в суботу, через два дні після того, як гаїтянський прем'єр-міністр Аріель Анрі вирушив до Кенії домовлятися про розміщення на Гаїті міжнародного контингенту для боротьби з бандитизмом, а один із ватажків бандитів, колишній поліцейський Джиммі Шериз'є на прізвисько Барбекю, оголосив прем'єру війну.

Зазначається, що Анрі прийшов до влади після вбивства президента Гаїті Жовенеля Моїза у 2021 році. Раніше він заявляв, що передасть владу до 7 лютого 2024 року, але напередодні, посилаючись на ескалацію насильства, сказав, що вибори відкладуть до кінця серпня 2025 року.

Поліційна профспілка Гаїті звернулася до всіх правоохоронців із Порт-о-Пренса, які мають доступ до автомобілів і зброї, і закликала допомогти відновити контроль над вʼязницею.

Також повідомлялося про щонайменше чотирьох загиблих через стрілянину на вулиці.

За інформацією ЗМІ, ситуація у столиці лишається загрозливою, оскільки на вулицях вже орудують 3 тисячі бандитів.

Варто зазначити, що насильство на Гаїті, найбіднішій країні американського континенту, загострилося останніми роками. Банди, які прагнуть усунути прем'єр-міністра Аріеля Генрі, контролюють 80% Порт-о-Пренса. Озброєні бандити нерідко нападали на цілі квартали в містах, страчуючи місцевих жителів.

Нагадаємо, 16 лютого опозиційний політик Олексій Навальний помер у російській в'язниці.

Як повідомлялося, наприкінці січня в США вперше стратили ув'язненого за допомогою чистого азоту, проте Євросоюз розкритикував страту таким методом.

Раніше стало відомо, що на війну проти України відправили понад 100 тисяч ув'язнених із російських в'язниць.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: