Євросоюз розкритикував страту ув'язненого в США за допомогою азоту

Читать на русском
Євросоюз шкодує через страту засудженого в США, яка вперше була проведена за допомогою азоту.
Фото: Associated Press

Євросоюз засудив застосування в США страти з використанням азоту. Смертна кара здійснювалася шляхом примусу засудженого дихати чистим азотом, що призводило до азотної гіпоксії.

Про це йдеться у заяві представника ЄС.

«Європейський Союз висловлює глибокий жаль з приводу страти Кеннета Юджина Сміта вчора у штаті Алабама.

Це порушення права життя і повне заперечення людської гідності. Смертна кара не може служити засобом стримування злочинності і є найвищою мірою покарання, яка робить судові помилки незворотними», – йдеться у заяві.

У ЄС також зазначили, що станом на сьогодні з камери смертників у Сполучених Штатах було виправдано 196 невинних людей.

Крім того, верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк вважає, що страту ув'язненого азотом у США можна прирівняти до тортур.

Як зазначається, у США вперше провели страту, примушуючи ув’язненого дихати чистим азотом, позбавляючи його кисню, необхідного для підтримання функцій організму, що призводить до азотної задухи.

Відповідно до висновку експертів, цей метод страти є особливо жорстоким, особливо з огляду на те, що цей в’язень вже пережив невдалу спробу страти у листопаді 2022 року.

Прессекретар ЄС додав, що ЄС продовжує закликати до скасування смертної кари.

«У цьому контексті ЄС вітає той факт, що 29 штатів США або скасували страту, або запровадили мораторій на виконання смертних вироків», – йдеться у повідомленні.

Водночас у ЄС стурбовані тим, що торік у США зросла кількість страт. 24 людей було страчено в п'яти штатах, незважаючи на стійке загальне зниження застосування смертної кари в США з 2020 року.

«Ми закликаємо держави, які зберігають смертну кару, запровадити мораторій і рухатися до її скасування відповідно до загальносвітової тенденції», – заявили в ЄС.

Нагадаємо, 25 січня у американському штаті Алабама вперше стратили засудженого за допомогою газоподібного азоту. Штат просуває цей метод як простішу альтернативу смертельним ін'єкціям.

Також повідомлялося, що Ізраїль має намір повернути страту для терористів.

Як відомо, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон про страту за держзраду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: