Росія утримує тисячі українців у мережі в'язниць та готується будувати нові – розслідування AP

Читать на русском
Тисячі українців незаконно утримуються в мережі офіційних та неофіційних в'язниць у росії та на окупованих територіях. Рф збирається побудувати ще десятки таких установ.
Associated Press

Тисячі мирних жителів України утримуються в мережі офіційних та неофіційних в'язниць по всій росії та на окупованих нею територіях. Там вони зазнають тортур, психологічного насильства і навіть рабської праці.

Про це йдеться у розслідуванні Associated Press.

Покарання росії за злочини в Україні: які інститути вже працюють над цимНад покаранням росії за злочини в Україні вже працюють три міжнародні інститути. Які їхні завдання та що ще належить створити.

Розслідування ґрунтується на інтерв'ю з десятками людей, у тому числі з 20 колишніми затриманими та колишніми військовополоненими, сім'ями затриманих цивільних, двома співробітниками української розвідки та переговорником від уряду. Їхня інформація, а також супутникові знімки та документи підтверджують створення російської мережі в'язниць для українців.

У ході розслідування AP стало відомо, що кількість українських цивільних осіб, які перебувають у російських в'язницях, наразі обчислюється тисячами. Багато хто утримується без пред'явлення звинувачень.

За словами російського правозахисника Володимира Осєчкіна, в рф утримуються не менше 4 тисяч мирних жителів і ще стільки ж на окупованих територіях. За оцінкою українського уряду, кількість затриманих громадян може сягати 10 тисяч.

У документі, отриманому агентством від російського уряду, є плани щодо створення 25 нових колоній та шести інших центрів утримання на окупованій Україні до 2026 року.

Кожен колишній ув'язнений, опитаний AP, розповів, що тортури у російських в'язницях були постійним явищем, нерідко зі смертельними наслідками. Найчастіший вид тортур – удари електричним струмом, побиття, удушення.

Росія, зрозуміло, не визнає, що утримує мирних жителів. У розслідуванні йдеться, що часто бранців використовують для копання окопів та братських могил.

Нагадаємо, у звіті дослідників Єльського університету, складеному влітку минулого року, йшлося, що росіяни влаштували в Україні 21 фільтраційний табір для затримання, допиту та тортур військовополонених та цивільних українців.

За даними ООН, з початку повномасштабної війни росіяни затримали понад 800 цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. З них 77 людей було вбито.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: