До справи судді з Одещини може бути причетний адвокат – НАБУ

Читать на русском
Слідчі Національного бюро перевіряють адвоката в причетності до справи служителя Феміди з Білгород-Дністровського про хабарництво.
фото: прес-служба НАБУ

НАБУ і САП перевіряють адвоката Станіслава Клименка на факт причетності до справи за підозрою судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександра Боярського в одержанні 1500 доларів неправомірної вигоди за рішенням, яке дозволяло військовозобов'язаним чоловікам виїхати за кордон.

Про це йдеться в рішеннях Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

За версією слідства, судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області за попередньою змовою із адвокатами та представниками місцевих органів опіки та піклування організували протиправний механізм ухилення від мобілізації чоловіків призовного віку. Вказані особи сприяють незаконному переправленню осіб через державний кордон України шляхом ухвалення судових рішень за неправомірну вигоду у розмірі від 3500 доларів за кожне таке рішення.

У НАБУ додали, що неправомірну вигоду вищевказані особи маскують під виглядом оплати послуг адвоката. Зокрема, до цієї схеми імовірно причетний серед іншого адвокат Станіслав Клименко, який підшукував бажаючих ухилитися від військового обов'язку в умовах воєнного стану, в тому числі через Telegram канал. Під час консультації адвокат Клименко пропонував особам, які мають неповнолітню дитину, гарантовано отримати в Білгород-Дністровському міськрайонному суді Одеської області рішення про визначення місця проживання неповнолітньої дитини разом з батьком. Це мало статися шляхом відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав у зв'язку з фактом самостійного виховання дитини батьком без участі матері, що давало право безперешкодного проїзду через державний кордон України.

Детективи НАБУ зафіксували один епізод нібито надання 4500 доларів неправомірної вигоди від заявника у справі Євгена Мельничука через Клименка для судді Боярського. 26 жовтня суддя ухвалив рішення про встановлення факту проживання малолітньої доньки з батьком Мельничуком та відібрання малолітньої доньки у матері без позбавлення її батьківських прав. Наразі Клименку не повідомили про підозру, але, на думку слідства, його дії можуть свідчити про імовірне вчинення кримінальних правопорушень, передбачених частиною 3 статті 368, частиною 3 статті 332, частиною 2 статті 376-1 КК.

У адвоката Клименка провели обшук і вилучили мобільні телефони, ноутбук і відеореєстратор. Вказана техніка визнана речовими доказами і наразі досліджується детективами.

Раніше Вища рада правосуддя дозволила заарештувати суддю Боярського.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександру Боярському. За даними слідства, схема передбачала видачу судових рішень щодо встановлення місця проживання неповнолітньої дитини із батьком, аби він використовував таке рішення як підставу для виїзду з нею за кордон. «Клієнтів» шукали у групах в соціальних мережах, а вартість кожного судового рішення становила від 1500 до 3500 доларів США.

Детективи встановили, що протягом 2022-2023 років у вказаному районному суді ухвалили понад 1000 подібних рішень. При цьому мали місце випадки виїзду чоловіків за кордон без супроводу дитини, визначення місця проживання дитини на тимчасово окупованій території, підробки процесуальних документів від позивачів та втручання у систему автоматизованого розподілу судових справ. Наразі задокументовано передачу одному із суддів неправомірної вигоди у розмірі 1500 доларів США за обіцянку ухвалити «потрібне» рішення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: