Виїзд чоловіків за кордон: суддю з Одещини заарештували

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива НАБУ про застосування запобіжного заходу до служителя Феміди.
фото: Олексій Арунян, Ґрати

Вищий антикорупційний суд узяв під варту суддю Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександра Боярського, якого НАБУ і САП підозрюють в одержанні 1500 доларів неправомірної вигоди за винесення рішення про дозвіл на виїзд за кордон військовозобов'язаного чоловіка.

Таке рішення 16 січня ухвалив ВАКС, повідомляє прес-служба суду.

«У вівторок, 16 січня, слідчий суддя ВАКС задовольнила клопотання детектива НАБУ та застосувала до судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Як альтернативу суддя визначила підозрюваному заставу у розмірі 1 059 800 грн. Строк дії запобіжного заходу – 60 діб (у межах строку досудового розслідування). Підозрюваного взято під варту в залі суду», – інформує ВАКС.

У разі внесення застави на Боярського покладуть наступні обов'язки: не залишати межі міст Одеса та Білгород-Дністровський без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з особами, вказаними в ухвалі суду; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Раніше Вища рада правосуддя дозволила заарештувати суддю Боярського.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександру Боярському. За даними слідства, схема передбачала видачу судових рішень щодо встановлення місця проживання неповнолітньої дитини із батьком, аби він використовував таке рішення як підставу для виїзду з нею за кордон. «Клієнтів» шукали у групах в соціальних мережах, а вартість кожного судового рішення становила від 1500 до 3500 доларів США.

Детективи встановили, що протягом 2022-2023 років у вказаному районному суді ухвалили понад 1000 подібних рішень. При цьому мали місце випадки виїзду чоловіків за кордон без супроводу дитини, визначення місця проживання дитини на тимчасово окупованій території, підробки процесуальних документів від позивачів та втручання у систему автоматизованого розподілу судових справ. Наразі задокументовано передачу одному із суддів неправомірної вигоди у розмірі 1500 доларів США за обіцянку ухвалити «потрібне» рішення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: