В Україні оновили критерії для підприємств, працівники яких можуть отримати бронювання від мобілізації

Читать на русском
Йдеться про два варіанти бронювання: від 50% військовозобов’язаних працівників та до 50% включно.
Главком

В України оновили критерії для визначення підприємств, за якими встановлюється бронювання військовозобов'язаних працівників на період мобілізації та воєнного часу.

Про це повідомляється на сайті Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

Нові правила мобілізації, військового обліку та служби: що тепер пропонує КабмінДеталі нового урядового законопроєкту про мобілізацію – на інфографіці. Правила вручення повісток, відстрочка від мобілізації, бронювання військовозобов'язаних.

«Слід зазначити, що Мінстратегпром не займається безпосередньо бронюванням працівників, а лише визначає критерії та відповідність поданих підприємством документів цим критеріям. Відповідно до викликів воєнного часу, в міністерстві оновили ці критерії та алгоритм дій», - повідомляє відомство.

Зазначається, що йдеться про два варіанти бронювання: від 50% військовозобов’язаних працівників та до 50% включно.

В категорію від 50% працівників, незалежно від військово-облікової спеціальності попадають підприємства, установи і організації, які виробляють товари для військових, розробляють, модернізують та ремонтують військову та спеціальну техніку та запчастини до неї, виготовляють боєприпаси й інші продукти оборонного призначення. Вони мають відповідати обом критеріям:

  • Підприємство має бути в стадії виконання контракту з держзамовником у сфері оборони, або бути співвиконавцем такого контракту.
  • Понад 50% від загального обсягу виробництва — це товари, роботи й послуги оборонного призначення (за останній звітний період).

Згідно з інформацією Мінстратегпрому, категорія до 50% військовозобов’язаних працівників (включно) розрахована для підприємств, що працюють у сфері промисловості, літакобудівній галузі та у сфері космічної діяльності. Мають відповідати трьом з п’яти зазначених далі критеріїв:

  • Підприємство має бути в стадії виконання контракту з держзамовником у сфері оборони, або бути співвиконавцем такого контракту.
  • Понад 50% від загального обсягу виробництва — це товари, роботи й послуги оборонного призначення (за останній звітний період).
  • Підприємство має бути включене до електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів (договорів), відповідно до Закону України.
  • Підприємство має брати участь у реалізації завдань і заходів, передбачених державними цільовими програмами у літакобудівній галузі та у сфері космічної діяльності;
  • Підприємство має виготовляти товари, виконувати роботи і надавати послуги для підприємств ОПК (які, своєю чергою, використовують їх для виготовлення товарів оборонного призначення).

Рішення про відповідність підприємства цим критеріям приймається робочою групою, утвореною Мінстратегпромом та представниками інших заінтересованих органів державної влади.

Нагадаємо, Верховна рада 7 лютого ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт про зміну правил військової служби, мобілізації та військового обліку. Зокрема, у законопроєкті є розширений перелік осіб, які мають право на відстрочку під час мобілізації, а також нові правила бронювання військовозобов'язаних.

Як відомо, розгляд законопроєкту про мобілізацію у другому читанні затримується.

Напередодні до законопроєкту про мобілізацію подано понад 1300 правок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: